21 marca 2015

Ragú z diviaka na čiernom pive a zemiakové pampúchy

Ragú je môj obľúbený spôsob prípravy mäsa, hlavne ak mám divinu tak nie je čo riešiť... ale výborné je aj z bravčového alebo hovädzieho mäsa... chlapi takto pripravené mäso milujú, pretože je na "šťave" a len nech je tej šťavy veľa a žiaden príbor, stačí veľká lyžica, určite to poznáte... ja mám zas tento spôsob prípravy rada, lebo je to vlastne jedlo z jedného hrnca... nemusím stáť pol dňa pri hrncoch, príprava jedla trvá slabú polhodinku a potom sa už varí samo - všetko pekne spolu pod jednou pokrievkou... a tak mám čas pohrať sa s prílohou, v tomto prípade so zemiakovými pampúchmi, čiže pagáčmi, ktoré sú skvelou prílohou, ale výborné sú aj len tak, samotné....



Čo budeme potrebovať:

mäso z diviaka
mleté čierne korenie, tymián čerstvý, olej

 na ragú:
4-5 ks mrkva
1-2 ks paštrnák
kúsok zeler
3-4 cibuľa
cesnak
100g slanina
300g šampiňóny
500ml pivo čierne
bylinky - tymián, oregáno, petrželka
mleté čierne korenie, soľ, cukor 

na pampúchy:
500g múka plohrubá
 350g zemiaky uvarené v šupe
200ml olej
250ml mlieko
1 kocka droždie
2 lyžičky soli
vajíčko na potretie
sézam na posypanie






Ragú:
     Mäso nakrájame na väčšie kocky, okoreníme, polejeme olejom, pridáme trochu čerstvého tymiánu, dobre premiešame a v uzavretej nádobe necháme v chladničke do druhého dňa odležať. Nesolíme!!!
     Obyčajnú údenú slaninu nakrájame na kocky a na miernom ohni ju necháme trochu zoškvariť, zvýšime teplotu a pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu (veľa) a podusíme. Pridáme mrkvu, paštrnák, zeler nakrájané na väčšie kocky a orestujeme, posypeme lyžicou cukru a necháme mierne skaramelizovať, pridáme nakrájaný cesnak a o chvíľu aj šampiňóny. Zeleninu orestujeme a až na záver osolíme a okoreníme mletým čiernym korením... zeleninový základ preložíme do zapekacej misy
     Odležané mäso poprášime hladkou múkou a na oleji (masti) prudko opečieme, osolíme a ak treba okoreníme mletým čiernym korením
Mäso pridáme k zeleninovému základu, zalejeme čiernym pivom, pridáme bylinky - tymián, oregáno, petrželku - zakryjeme a dáme do rúry na 150°C na 2 hodiny. Potom odokryjeme a necháme na 150°C ďalšie cca 2 hodiny, každú pol hodinu premiešame. Ku koncu kontrolujeme mäso a keď je mäkké zvýšime teplotu a necháme zredukovať šťavu. Možno sa vám to zdá príliš zdĺhavé, ale dusením pri nízkej teplote sa chute krásne prepoja, mäso je mäkké a zelenina nerozvarená.
Pampúchy:
     Do vlažného mlieka pridáme kvasnice a štipku cukru a necháme vzísť kvások. Do misky si preosejeme múku, pridáme postrúhané, uvarené zemiaky, olej, soľ, kvások a zamiesime vláčne cesto. Necháme vykysnúť asi 1 hodinu.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme a preložíme ako keď sa robia oškvarkové pagáče. Prikryjeme a necháme 30 minút kysnúť. Môžeme, ale nemusíme zopakovať. 
Potom cesto vyvaľkáme na hrubšie, cca 1 - 1,5cm, vykrajujeme kolieska, potrieme ich vajíčkom
     Keď je ragú hotové, šťava vyredukovaná asi na polovicu, vyberieme ho z rúry a necháme trochu vychladnúť.
Pampúchy potrieme zo spodku olejom, ja to robím tak, že na plytký tanier si dám trošíčku oleja a do neho pampúchy "namáčam" a ukladáme ich na ragú... vrch ešte posypeme sézamom
a dáme piecť do horúcej rúry na 250°C, po piatich minútach zmiernime na 220°C a pečieme ešte asi 10 minút a výborný obed z jedného hrnca je hotový.

Ak sa mi všetky pagáče nezmestia na ragú, upečiem ich zvlášť na plechu. Podávam ich k ragú a veru sa zjedia pretože tie čo sa pečú spolu s ragú veru nestačia, jedine keď robím ragú v tom najväčšom liatinovom pekáči ktorý mám a ktorý používam len vtedy keď sa zíde celá naša rodina.



2 komentáre:

  1. Teda toto je parádna špecialitka! Ja síce nejem divinu, ale v článku si písala, že aj s iným mäsom sa dá...
    No a úplne ma teda uchvátili tie pampúchy, ktoré sa pečú spolu s ragú. Už vidím, že to bude delikatesa.
    Nabetón to urobím, dúfam, že mi to vyjde... Aj samotné tie zemiakové pampúchy budú vynikoš, mňam!
    Napadlo mi, že či by sa to dalo piecť v trúbe ako samostatné porcie v zapekacích menších nádobkách,
    keď príde návšteva... no to skúsim, to bude geniálne :-))) ďakujem, Evika
    želám krásny deň :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. aj my máme divinu len príležitostne, preto používam hlavne hovädzie... všetko čo si napísala môžeš bez problémov vyskúšať - pampúchy pečiem celkom bežne zvlášť na plechu len tak na zjedenie alebo napr. k fazuľovej polievke alebo ku gulášu miesto chleba... a v malých miskách ako samostatné porcie je úplne super nápad... ja občas robím guláš, dám ho do keramických misiek, navrch dám placku s chlebového cesta a dám to upiecť do rúry - to je tiež dobré... tak nech sa ti darí :)

      Odstrániť