plnené kuracie stehná pripravujem veľmi rada... tentoraz som plnila kuracou pečeňou ale použiť sa dá akákoľvek plnka alebo náplň - čo má kto rád... a kuracie pečene v závoji sú úplne fantastické na studeno, nakrájané na tenké plátky uložené na krajíčku chleba s plátkami kyslej uhorky - to milujem...
Čo budeme potrebovať:
kuracie prsia
kuraciu pečeň
slaninu obyčajnú údenú slovenskú
bravčovú tukovú blanu - závoj
soľ
mleté čierne korenie
rascu mletú
Príprava:
ako prvé si vždy pripravím tukovú blanu, namočím ju do octovej vody aspoň na hodinku, potom ju jemne preperiem v čistej vody, nakoniec ju ovoniam a keď necítim ocot ani iné pachy je pripravená na použitie
kuracie stehná vykostím tak, že vyrežem vrchnú kosť, osolím, okorením a vzniknutú kapsu naplním pečeňou a hrubším kúskom údenej slaniny
potom stehno opatrne zaviniem do závoja, ten jednak pri pečení udrží tvar stehna a tiež ho premasťuje
takto plním aj kuracie krídla, tentoraz som ich len naplnila a piekla som ich len prikryté plátkom slaniny, pretože závoj som už nemala
kuraciu pečeň ktorá mi zostala som okmínovala, pridala som trochu posekanej slaniny a zabalila do závoja
Pečenie:
piekla som dve stehienka, dve krídelká a dva pečeňové batôžky... najskôr v rozpálenej rúre na 250°C asi 10 minút, potom som podliala troškou vody, zakryla alobalom, zmiernila teplotu na 180°C a piekla asi 60 minút, pečienkové batôžky som ale vybrala skôr, tým stačí aj 20 minút
takto upečené stehienka sú výborné aj na studeno, dajú sa krájať na tenké plátky a môžu byť súčasťou studenej misy pri rôznych slávnostných príležitostiach...
Ješmankoteééé ! To vyzerá fantasticky, úplne úžasne, fakt !!! Na tejto poslednej fotke v strede (pod rajčinou) to je tá pečeň v závoji, však? Kde sa to dá zohnať? Som to nikdy nevidela u mäsiara, pamätám si tú blanu, len keď som bola malá, mama do toho balila panenku a pieklo to ... Podľa mňa, sa tá blana na kuriatko veľmi asi hodí, aj na pečienku...to si perfektne vymyslela, Evi :-)
OdpovedaťOdstrániťpekne si to napísala, usmievam sa od ucha k uchu... aj u nás sa na zabíjačke do tejto blany balilo klobáskové mäso, do stredu sa dala panenka a že aká dobrota! ja také robím aj teraz... skús sa opýtať mäsiara na tukovú blanu, ja som to skúsila a hneď v prvom som mala šťastie... používam ju aj na rolády z mletého mäsa, tá blana pekne drží tvar a dobre to vyzerá...
OdpovedaťOdstrániťa pečeň je presne tak kde píšeš a takto pripravená je fakt výborná... ja ju mám rada nastudeno len tak na chleba...
Ok, veľmi pekne Ti ďakujem, skúsim teda posondovať. Len či to nie je podpultovka, keďže som doteraz nevidela nič tomu podobné. Naozaj ma tento spôsob kuracinky s pečienkou uchvátil. Ty teda máš v talóne bomby :-)
OdpovedaťOdstrániťďakujem, si milá :-) možno to ani nie je podpultovka, len ľudia o tom nevedia, treba sa popýtať... mne napr. doniesol zaťko plnú igelitku od známeho z bitúnku, dala som do mrazáku a teraz len vyťahujem, preto aj vymýšľam ako to použiť... ak sa ti tento recept páčil, tak mám ešte jeden ktorý je možno ešte krajší :-) taký slávnostnejší, ak chceš kukni
Odstrániťhttp://ovarenizivoteatak.blogspot.sk/2014/02/kuraci-batoztek-v-zavoji.html