štvrtok, 19. novembra 2015

Grilované tofu s pomarančovým teriyaky

grilovacia sezóna síce už skončila, ale toto jedlo si môžete pripraviť aj doma na grilovacej alebo na celkom obyčajnej panvici... dôležitá je teriyaky omáčka ktorú sí môžete kúpiť v obchode alebo pripraviť doma... 
teriyaky sa používa predovšetkým v japonskej kuchyni nielen ako dochucovadlo ale aj ako dip ktorý sa podáva už k hotovému mäsu, rybám, tofu a pod.
v surovej, alebo prevarenej omáčke sa mäso marinuje, potom sa tepelne upraví a používa sa na potieranie pri grilovaní/pečení a nakoniec sa môže použiť ako dip...
kto má rád slano-sladké, pikantné chute ten si teriyaky  zamiluje a čo je na teriyaky veľmi príjemné môžete ho pripraviť na veľmi veľa spôsobov a prispôsobiť si ho vlastným chutiam...





Čo budeme potrebovať:

500g tofu
kúsok pomarančovej kôry

teriyaky marináda:

1/4 hrnčeka sójovej omáčky
1/4 hrnčeka cukru/medu
1/4 hrnčeka pomarančovej šťavy
1/4 hrnčeka sézamového oleja
1 strúčik cesnaku
1 badián
kúsok čerstvého zázvoru
asi 1/4 lyžičky kukuričného škrobu rozpusteného v lyžici vody

na ozdobu:
sézamové semienka, pažítka


ako prvé si pripravíme tofu - 
kocku tofu položíme na naklonenú dosku a zaťažíme napr. hrncom, takýmto spôsobom z neho vytlačíme prebytočnú vodu
teriyaky marináda - 
v miske zmiešame sójovú omáčku, cukor, pomarančovú šťavu, olej, pridáme rozotretý cesnak, nastrúhaný zázvor a rozlámaný badián
stečené tofu nakrájame na plátky asi 1cm hrubé, plátky dáme do plochej nádoby pridáme pásiky pomarančovej kôry, zalejeme marinádou a dáme do chladu asi na 2 hodiny, občas tofu pootáčame
grilovanie - 
pred samotným grilovaním vyberieme tofu z marinády
marinádu precedíme do vhodnej panvičky a necháme prevrieť, chvíľu redukujeme, pridáme kukuričný škrob rozmiešaný vo vode (opatrne, stačí ozaj len štipka, alebo vynechať celkom a dlhšie redukovať) výsledná omáčka má byť hustejšia a krásne leská
plátky tofu napichneme na dve špajdle aby sa s nim dobre manipulovalo... ak grilujeme vonku na grile treba špajdle pred použitím namočiť do vody aspoň na hodinu aby pri grilovaní nezhoreli
tofu grilujeme z každej strany 4-6 minút
počas grilovania tofu potierame omáčkou
tofu podávame na tanieri posypané sézamovými semiačkami a cibuľovou vňaťou alebo pažítkou, poliate teriyaky omáčkou

mne grilované tofu s pomarančovým teriyaky chutí len tak namáčané do omáčky s kúskami pomaranča ale výborná je k tomu ryža... a perfektne sa k tomu hodí takýto zeleninovo ovocný šalát





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára