26 septembra 2016

Chlebový posúch na taliansky aj slovenský spôsob


Posúchy alebo akékoľvek koláče na slano sú moja srdcová záležitosť. Robím ich podchvíľou, občas preto, že nemáme chleba a potrebujem niečo k fazuľovici a občas len tak, lebo dostanem chuť a tak to potom aj vyzerá. Ak robím posúch k polievke robím len obyčajný s cesnakom maximálne so slaninkou - to je ten slovenský spôsob a na taliansky no to je taký spôsob, že dám všetko čo mám v chladničke - čerstvé alebo sušené paradajky, olivy, chorizo alebo klobásku, mozarelu alebo plesňový syr a samozrejme olivový olej a bylinky, v lete čerstvé v zime sušené




Čo budeme potrebovať:
na cesto:
350g chlebová múka ražná, hladká
100g hladká múka
50g ovsené otruby s klíčkami 
1/2 kocky čerstvého droždia
300-350 ml vlažnej vody
2-3 lyžice oleja
1 malá lyžička soli

ostatné:
sušené paradajky naložené v oleji, olivy, bazalka, oregano
slaninka
cesnak, soľ, voda a olej, tymián
čo sa týka múky základ je 500g v akejkoľvek kombinácii
ja mám najradšej hladkú múku chlebovú  alebo špaldovú v kombinácii s obyčajnou hladkou múkou a ovsenými vločkami

tentoraz som použila ovsené otruby s klíčkami, kúpené v DM-ku
čo sa týka množstva vody, čím ťažší typ múky tým viac vody, cesto na posúch by malo byť trošku redšie ako cesto na chleba


do veľkej misky vylejem vodu, pridám droždie a vidličkou rozmiešam aby sa droždie rozpustilo, pridám múky, soľ a olej a najskôr vidličkou miešam koľko sa mi dá a potom rukou vypracujem cesto
misku zakryjem a cesto nechám vykysnúť
vykysnuté cesto rozdelím na dve časti, už nemiesim
na plech nalejem olej, asi tak 1-2 lyžice a rukou ho rozotriem po celej ploche
cesto preložím na plech a takou naolejovanou rukou ho roztiahnem, roztlačím po celej ploche
ja používam dva malé plechy, posúchy sú potom vysoké a viac chlebové
občas používam veľké guľaté plechy na pizu, posúchy sú potom tenké a viac chrumkavé

posúch na taliansky spôsob:
posúch posypem nasekanými sušenými paradajkami a olivami, posypem čerstvou bazalkou, oregánom a dobre polejem olejom so sušených paradajok

posúch na slovenský spôsob:
veľa pretlačeného cesnaku v miske zmiešam s trochou vody, oleja a soli a túto zmes rozotriem na posúch, navrch nasypem na drobno nakrájanú slaninku a pretože milujem tymián tak ním bohato posypem celý posúch

všetky suroviny rukami dobre zatlačím do cesta a nechám podkysnúť pokiaľ sa mi nerozohreje rúra

keď posúchy podkysnú znovu opatrne prstami cesto postláčam aby v ňom ostali jamky
pečiem na 240°C asi 10 minút, potom zmiernim na 220°C a dopečiem ďalších 10 minút ale všetko závisí od veľkosti plechu a hrúbky cesta

rada na záver: nešetrite olejom a posúch ním pred pečením dobre polejte zvrchu aj zospodu, posúch bude mať krásnu kôrku aj zospodu aj zvrchu






2 komentáre:

  1. Vyzerajú fantasticky ... sú krásne farebné a určite voňavé a chutné ... Nechám sa inšpirovať ... :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem :-) ja ich robím často a rada, radšej ako chlieb

      Odstrániť