09 októbra 2016

Černohorský rezeň a zemiakový šalát


Opýtajte sa Slováka aké je jeho najobľúbenejšie jedlo. Väčšina vám odpovie rezeň. Žiadne bryndzáky, dobrá poctivá šnicla na celý tanier. A čo takto černohor? Stará dobrá klasika našich socialistických reštaurácií. Nech zdvihne ruku ten, kto ho nemá rád :-)
U nás bol černohor dnes na nedeľný obed a k tomu slovenský cibuľový šalát,  taký trošku vylepšený.






Dobrý rezeň bez dobrého mäsa neurobíte. Ako môj muž hovorí najlepší rezeň je z krkovičky. Tak som aj ja použila krkovičku ale trochu som si ju upravila. Z jednej časti som urobila klasické obaľované rezne plnené šunkou a syrom, druhú, tú krajšiu časť som orezala tak, že mi zostalo len krásne chudé mäso, na prvý pohľad by nikto netipoval, že je to krkovička a z tej som robila černohor. Orezky som dala do mrazáku a budú do kapustnice.

Klasické rezne obaľované v trojobale a plnené šunkou a syrom som robila v rúre na plechu. Inak už ani nerobím. Na plech, na pečiaci papier poukladám rezne, trochu pokvapkám olejom a dám piecť na 250°C asi 10 minút, potom zmiernim na 200°C a pečiem ďalších 10 minút, rezne otočím a pečiem ešte 10 minút. Na skúšku či sú upečené, pichnem do jedného rezňa tenkým nožíkom ak z neho vyteká červená šťava ešte chvíľu nechám dopiecť. 

Slovenský, trochu vylepšený zemiakový šalát.

Tento šalát asi pozná každý, veľmi jednoduchý a veľmi dobrý šalát. Stačia tri suroviny - zemiaky, cibuľa, kyslé uhorky a nálev a šalát je na svete. My pridávame ešte mrkvu a hrášok. Len tak pre chuť, pre farbu a pre radosť.

Čo budeme potrebovať:

zemiaky uvarené v šupe
cibuľu
kyslé uhorky

kto chce môže pridať uvarenú a na kocky nakrájanú mrkvu a uvarený hrášok

Nálev:

250ml voda
25ml ocot
1 PL olej
1 PL cukor
bobkový list
soľ, mleté čierne korenie a rascu

toto množstvo nálevu je asi na 1,5kg zemiakov


Malý pohľad na moju balkónovú záhradku, teraz už parapetnú, pretože som časť byliniek presunula dnu na parapetnú dosku. 
Zľava - bobkový list, oregáno, majoránka a medovka. 
Ostatné bylinky sú buď zjedené, usušené alebo zamrazené. Na balkóne zostala už len pažítka, tymián a mäta ale tie budú vonku celú zimu.                 


Zemiakový šalát:
zemiaky uvarené v šupke necháme vychladnúť potom ich ošúpeme a nakrájame, alebo pretlačíme. Do hrnca si dáme všetko na nálev a pridáme na drobno nakrájanú cibuľu, Dáme variť. Len čo voda zovrie necháme krátko, slabú minutku, povariť a hneď taký horúci nálev nalejeme na nakrájané zemiaky. Pridáme nakrájané uhorky, zamiešame a ak treba osolíme, okoreníme. Toto je klasický slovenský cibuľový šalát. My si ho trochu vylepšujeme mrkvou a hráškom.

Černohorský rezeň

mäso bravčové

Cestíčko:
150ml mlieka
100g hladkej múky
asi 4 stredne veľké zemiaky
2 vajcia
2 strúčiky cesnaku
soľ a mleté čierne korenie

Najprv si pripravíme cestíčko. Ja si najprv zmiešam mlieko, múku a vajcia a pripravím si také redšie palacinkové cesto. Osolím, okorením a nechám ho odstáť. Očistené zemiaky nastrúham na jemno a spolu s pretlačeným cesnakom zamiešam do cesta.
Robiem skúšku, čiže dám za malú lyžičku do rozpáleného oleja a upečiem maličkú placku. Ochutnám a podľa potreby dosolím, dokorením alebo zriedim mliekom, ak treba. Keď je cesto podľa môjho gusta môžem vysmážať.
Mám malú veľmi kvalitnú panvicu v ktorej robím palacinky, v ktorej sa mi nič neprichytí, tak v tej som smažila aj černohory preto sú také guľaté ako by ich jedna mater mala :)
Aby som ich nemusela dlho smažiť tak ich len opečiem z jednej strany, z druhej strany, preložím na pekáčik a šupnem ich do teplej trúby.

Nerada používam v súvislosti s jedlom zdrobneliny ale nemôžem inak - mäsíčko bolo šťavnaté a priam sa rozpývalo v ústach k tomu zemiakový šalát a 99 chlapov zo 100 vám utrhne ruky za takéto jedlo. Ten môj sa našťastie iba najedol a potom šťastne fučal na gavči a čakal na Veľkú pardubickú - toť sen o chlapskom šťastíčku a samozrejme po dobrom obede ešte pivko. Ale to som si dala aj ja a nie som chlap :)



2 komentáre:

  1. Klasický bramborový salát ráda nemám, ale po tomto se můžu utlouct. Taťka ho vždycky dělá na Vánoce a ještě tam přidáváme uvařené vajíčko. Řízek určitě vyzkouším :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. u nás sa zase na Vianoce robí len majonézový a potom cez rok takýto obyčajný... nám chutia obidva ale tento obyčajný nie je taký kalorický a ťažký na žalúdok :-)

      Odstrániť