04 októbra 2016

Svadobná torta



Tak som raz zas piekla svadobnú tortu, vlastne moju druhú a to som už minule hovorila, že nikdy viac. U mňa totiž jeden nikdy nevie na akú šialenosť sa zase dám. Postupne som prešla, tak ako je to u mňa zvykom všetkými fázami od úplného zhrozenia a totálnej depky, že to nikdy nedám až po uzmierenie, že veď zas až takú hanbu si hádam neurobím. No a toto je výsledok.




V prvom rade som si urobila predstavu o tom akú tortu vlastne chcem, to že chcem nejakú tortu urobiť si netreba mýliť s tým či ju vôbec dokážem urobiť. A tak som si navrhla tortu z veľkými bielymi pivóniami doplnenými, bližšie nešpecifikovanými kvietkami. Torta mala byť pôvodne čisto biela a pravdu povediac mala som sa toho aj držať. Nakoniec som síce pridala červené kvietky ale asi som ani nemusela alebo som ich mala urobiť oveľa, oveľa bledšie napríklad marhuľové, ale už sa mi to nedalo zmeniť pretože som minula všetku hmotu na modelovanie



Na tortu som sa popredu pripravila, objednala som si špeciálnu hmotu na modelovanie kvetov. Farby, vykrajovačky a ostatné potrebné veci mám. Hmota sa volá Renshaw-na kvety, mne sa s ňou robilo veľmi dobre, hmota po spracovaní úplne stvrdne takže kvety držia tvar, na druhej strane treba vedieť čo robíte pretože po stvrdnutí sa to už nedá opraviť.



Čo budeme potrebovať:

Čokoládový korpus:

4 vajec
120g práškového cukru
80g čokolády, môže byť aj mliečna, ale  čokoholici použijú kvajitnú 70% čoko
70g maslo
70g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
15g kakaa
120g orechov vlašských pomletých alebo nasekaných
z bielkov a práškového cukru vyšľaháme tuhý sneh potom si necháme nad parou (alebo v mikrovlnke) zmäknúť čokoládu, pridáme zmäknuté maslo a vyšľaháme, po jednom pridávame žĺtka a šľaháme... múku preosejeme, zmiešame s práškom do pečiva a kakaom a pridáme k čokoládovej pene, nakoniec už len metličkou zľahka primiešame sneh a orechy... piekla som vo forme s priemerom 23cm na 160°C 45-50 minút


Piškótový korpus:
4 vajcia
200g práškový cukor
100ml oleja
10 lyžíc horúcej vody
200g hladkej múky
1 prášok do pečiva
z bielkov ušľaháme tuhý sneh
žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme olej, vodu, múku zmiešanú s práškom do pečiva a na záver tuhý sneh z bielkov
pečieme na 160°C asi 40-45 minút

Plnka:
2 karamelové pudingy
2-3 lyžice cukru
500ml mlieka
250g maslo
konzerva karamelového Salka
uvaríme hustý puding a do vlažného zašľaháme maslo
Salko vyklopíme do misky, po troche pridávame puding s maslom a šľaháme

Zloženie torty:
vychladnuté korpusy som prekrojila, potrela jahodovým želé vlastnej výroby, je to niečo ako džem s celými kusmi jahôd, nato karamelovú plnku a striedala som čokoládový s piškótovým korpusom
celú tortu som ešte potrela krémom a dala do chladničky na noc stuhnúť
ráno som ju potiahla bielym fondánom

Ako som tvorila kvety:
Najprv som si naštudovala nejaké vídeá na webe a prvý kvet som robila podľa videa. Zistila som hneď na úvod. že na výrobu potrebujem vykrajovačky, konkrétne 4 veľkosti. Pomohla som si tým, že som vianočnú vykrajovačku, zvonček, kombinačkami poohýbala tak, aby bol oblúk taký strapkatý a celkom sa s tým dalo pracovať. 
Urobila som tak kvet ktorý je celkom vzadu. Moc sa mi ale nedarilo a nebolo to to čo som chcela. 
Tak som si zobrala druhú vianočnú vykrajovačku, vianočnú vločku, vykrojila som ju 3x, vložila do vhodnej misky a každú vrstvu som podložila fóliu a vytvarovala, ešte som v strede urobila dierku a nechala stvrdnúť, do stredu som potom zapichla srdiečko a kvet bol hotový. Je to ten najmenší kvet na torte vľavo. 
No a potom som si vymyslela vlastný postup. Povykrajovala som si tou mojou zvončekovou vykrajovačkou veľa lupeňov a tie som ukladala do malej misky, podkladala fóliou a rôzne tvarovala a tak vznikla tá najväčšia pivonka.  
a potom som už len ukladala jednotlivé kvety na tortu, okolo celej torty som dala bielu stuhu lebo ako je vidno musela som zakrývať nerovnosti
tak som si ešte navyrábala rôzne kvietky biele aj červené a dozdobila som ako som najlepšie vedela
svadba už je za nami, nevesta bola krásna, ženích tiež, my sme sa zabávali až do rána bieleho
 a snáď aj tá moja torta je už zjedená


8 komentárov:

  1. Nadherna, paci sa mi, ze nema 10 poschodi, krasny jednoduchy tvar s krasnou vyzdobou. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Teda, Evka, ty si dievča do voza i do koča! Úplne si ma ohúrila touto hand made fantastickou tortou, ktorá vyzerá ako od ostrieľanej cukrárky. Fakt sa mi strašne páči a tie červené kvietky sú takým príjemným kontrastom k bielej. Celá biela by možno bola trocha fádna. Veľmi si šikovná!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. moc pekne ďakujem :) tvoj komentár sa krásne číta, ale narobila som sa... u mňa vždy rovnaký scenár - najprv nadšenie, potom zúfalstvo a nakoniec zmierenie sa s výsledkom :) a napočudovanie aj keď nervačím, väčšinou to dobre dopadne... a ja vždy hovorím, že nikdy viac, no a takto to potom dopadne :)

      Odstrániť