17 januára 2017

Meteník


Toto je môj ďalší koláč s kyslou kapustou - u nás veľmi obľúbený. Neviem prečo sa volá meteník ale pečiem ho už veľmi dlho a v zime veľmi často.
Tento koláč buď budete milovať od prvého zakúsnutia alebo poviete  nie, ďakujem. Ja som sa ale s takým človekom ešte nestretla. 
Je výborný len tak samotný s horúcim čajom na večeru, alebo miesto chleba k polievke alebo k mäsu. Hoci ho väčšinou robím v zime, perfektný je aj na letnú grilovačku. 







Na meteník budeme potrebovať:
600g polohrubej múky
600ml vlažnej vody
1/2 kocky droždia
1-2 vajcia
500g kyslej kapusty
soľ , rascu
a slaninu

na potretie:
3 lyžice oleja
2 lyžice vody
malú lyžičku soli
a veľa pretlačeného cesnaku


postup je veľmi jednoduchý, do väčšej misky nalejeme vodu a rozdrobíme droždie, pridáme múku, 1-2 vajcia, rascu, soľ a vidličkou zamiešame až nám vznikne riedke cestíčko, misku zakryjeme a necháme asi 30 minút podkysnúť
Potom pridáme kyslú kapustu, dobré je kapustu nakrájať na drobnejšie. Ja to robím tak, že si zoberiem za hrsť kapusty do ruky a nožničkami ju nastrihám priamo do misy s cestom. Do cesta sa tak dostane aj kapusta aj šťava z nej a to je dobre, tak to má byť. 
Čo sa týka kapusty a jej kyslosti treba si to odsledovať a prispôsobiť svojej chuti. My máme domácu kyslú kapustu, viem ako chutí a ako je kyslá tak ju používam rovno zo súdka, nepremývam ju. Iné je to s kupovanou. Treba si zapamätať, že čím kyslejšia kapusta, tým kyslejší bude aj koláč. Ale keď ju moc prepláchnete bude koláč bez chuti.
Cesto s kapustou dobre premiešame, preto sa mi lepšie osvedčila vidlička ako varecha. Cesto prelejeme na vymastený plech. Ja na plech vylejem 2-3 lyžice oleja, po upečení je koláč zo spodu krásy ružový a chrumkavý. Vrch koláča posypeme nadrobno nakrájanou slaninkou a môžeme posypať rascou. Teda ja môžem, lebo rascu milujem.
Necháme ešte asi 30 minút kysnúť a dáme piecť do vyhriatej rúry na 230°C asi 15-20 minút.
Ešte horúci meteník potrieme zmesou vody, oleja, soli a pretlačeného cesnaku.

Meteník nie je klasický kysnutý koláč. Nečakajte nadýchaný koláč s veľkými okami. Je ťažší a hutnejší pretože je v ňom kyslá kapusta, ale v kombinácii so slaninkou a cesnakom je úžasný.
Ja meteník robím dvoma spôsobmi. Buď z celej dávky, tak ako teraz, na stredný a vyšší plech. Koláč je vysoký a viac mäkký a šťavnatý.
Alebo robím na veľký plech s polovičnej dávky. Koláč je nízky a je to skôr taký posúch. Aj keď je to vždy to isté cesto, koláč je vždy iný ale vždy výborný.
a tento práve pred chvíľou vytiahnutý z rúry som posypala dobrou prerastenou oravskou slaninkou... slaninka pri pečení pustí tuk a zostanú len výborné mäsové škvarky :)

4 komentáre:

  1. Dneska som piekla tvoj meteník , rodinka to nemôže vynachváliť , ale nabudúce musím 2 plechy :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mia, vitaj do klubu "nabudúce upečiem 2 plechy" - presne s takouto reakciou sa stretávam vždy keď niekto prvýkrát upečie meteník :-) aj ja mám už teraz ráno zarobené, prídu deti potešia sa :)

      Odstrániť
  2. Dovolím si prezradit, prečo sa volá meteník. Vymyslel ho totiž pán,kt.pochadzal z Likavky. Likavčanov volali meteníci a tak vyšel z toho ten názov 😃

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. super :-) dobre vedieť... asi to doplním do receptu, ďakujem za info :)

      Odstrániť