Stará dobrá klasika, ktorá nám bude vždy pripomínať naše detstvo, prázdniny u babky, v mojom prípade u tety. A nech už ich piekla mama, babka alebo teta boli, najlepšie na svete. Prečo? lebo sme boli deti. A vtedy nielen buchty ale celý svet chutil lepšie.
Čo budeme potrebovať:
cesto:
750g múka hladká
400ml mlieko
150ml maslo alebo olej
1/2 kocka droždia
2 lyžice cukru
štipka soli
citrónová kôra
Droždie rozdrobíme do mlieka, pridáme cukor, preosiatu múku, štipku soli, rozpustené maslo alebo olej a vypracujeme cesto. Prikryté necháme vykysnúť asi hodinu.
Plnka tvarohová:
250g tvarohu
1 lyžicu cukru
1 vanilkový cukor
1 žĺtok
1 lyžicu Zlatého klasu
nastrúhanú kôru s citróna
všetko spolu vymiešame, plnku si pripravíme až tesne pred plnením buchiet, pretože keď plnka stojí cukor sa v nej rozpustí a plnka zostane riedka, hlavne keď použijete jemný tvaroh
a ešte:
slivkový lekvár
hrozienka
maslo na potieranie buchiet
vykysnuté cesto si rozdelíme na 2 časti, každú vyvaľkáme na tenšie, nakrájame na štvorce a plníme tvarohovou plnkou, slivkovým lekvárom, pridáme hrozienka. Ja mám rada kombiníciu tvarohu, lekváru a hrozienok v jednej buchte.
v miske si rozpustíme maslo a každú buchtu ponoríme spodnou časťou do tuku
ukladáme na dobre vymastený pekáč bližšie k sebe
keď máme všetky buchty uložené, potrieme ich maslom ešte aj zvrchu a necháme nakysnúť
pečieme v rozohriatej rúre na 190°C asi 20 minút
ešte teplé posypeme práškovým cukrom a už len čakáme pokiaľ nevychladnú
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára