Slovenský točený je môj obľúbený slaný koláč. Prečo točený? lebo používam slovenskú točenú klobásu. Má správne zatočený tvar, takže sa s ním dobre pracuje a má takú akurátnu chuť. K ochutenému špenátu a syru sa dobre hodí a celý koláč môžu jesť aj naše vnúčatká. Samozrejme sa dá použiť aj pikantná klobása, ale to je potom už len pre dospelých.
Čo budeme potrebovať:
CESTO:
400g hladká múka
100g špaldová celozrnná múka
350ml vlažná voda
1/2 kocky droždia
1 malá lyžička soli
z pol kila múky (môžete zvoliť akúkoľvek, vašej chuti a žalúdku blízku kombináciu) vody, droždia a soli si zamiesime cesto a necháme 1-2 hodinky kysnúť
PLNKA:
150g špenát mrazený
100g syr tvrdý strúhaný, alebo Nivu alebo akýkoľvek syr
cesnak
soľ a mleté čierne korenie
mrazený špenát podusíme (kto má môže na jar použiť medvedí cesnak) pridáme pretlačený cesnak a nastrúhaný syr... necháme rozpustiť, osolíme a okoreníme
ak použijete slovenskú točenú radím dobre ochutiť - viac cesnaku, korenia, ak ale použijete pikantnú klobásu alebo výraznejší syr potom treba ubrať z cesnaku aj korenia
kto chce a nevadí mu, môže použiť syr tavený alebo syr plesňový, alebo akýkoľvek iný
A EŠTE:
slovenská točená klobása
semienka na posypanie
vajíčko na potretie
vykysnuté cesto rozvaľkáme, pozor! vaľkáme ho na papieri na pečenie, pretože inak by sme koláč nedostali bez poškodenia na plech, do stredu uložíme slovenskú točenú, pozdĺžne prekrojenú, prevyšujúce cesto dookola asi 10cm od klobásy odrežeme
cesto prehneme cez klobásu smerom dnu a dobre utlačíme - vznikne nám veniec
a teraz začína to kvetovanie :-) cesto si narežeme asi na 2,5 - 3 cm kúsky režeme vždy po dvoch a hneď otáčame aby sme si hlavne pri konci vedeli vyrátať kvietky tak, aby sme na konci skončili pri dvoch, skrátka musia byť v páre
vždy dva a dva urezané kúsky otočíme k sebe a mierne ich k sebe pritlačíme
keď spravíme celý kruh, pekne koláč upravíme a teraz mi poďakujete, že som vám poradila robiť na papieri na pečenie... zavoláte manžela, alebo iné pomocné ruky a šup s tým na plech... pomocné ruky ktoré mne pomohli, boli ruky našej nevesty a tá zahlásila, že jej to pripomína otlačky srnčích kopýtok v snehu... celkom milé, ale budú aj iné prirovnania
do stredu koláča dáme vychladnutú špenátovú plnku a posypeme nastrúhaným syrom
zo zbytkov cesta urobíme mriežkovanie, koláč potrieme vajcom a posypeme ľanovými, alebo inými semienkami... v tejto fáze mriežkovania sa naša dcéra opýtala, že čo to ako bude a nevesta jej odpovedala, že kvetinka, načo naša dcéra zahlásila, že jej to pripomína miniatúrne riťky... prosím "A" je správna odpoveď: je to kvetinka, konkrétne slnečnica
pečieme vo vyhriatej rúre na 220°C asi 15 minút
upečený koláč necháme vychladnúť na mriežke, nie je to podmienka, u nás sa zje vždy ešte teplý
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára