utorok 17. októbra 2017

Kurací steak s mrkvovým pyré a baklažánovou salsou

Nielen za oknami ale aj na tanieri máme jeseň. Posledné paradajky treba zužitkovať a po práci na záhrade sa aj dobre najesť. Aj keď toto jedlo je časovo náročnejšie, salsu si pripravujem do zásoby, stačí len otvoriť pohár a pochúťka je na stole. A to ostatné je brnkačka.  








Baklažánová salsa


baklažán
asi 500g paradajok 
cibuľu, cesnak
bazalku, oregano
cibuľa, cesnak
trochu cukru
soľ, mleté čierne korenie
a olivový olej 




Baklažán prekrojíme po dĺžke. Nožom opatrne urobíme asi 3-4 zárezy tak, aby sme neprekrojili šupku a do zárezov natlačíme plátky cesnaku.

Paradajky prekrojíme po dĺžke a uložíme spolu s baklažánom na pekáčik. Osolíme, okoreníme, posypeme bazalkou, oreganom a výdatne polejeme olivovým olejom. Dáme piecť do rúry na 200°C asi na 40-45 minút.
Keď baklažán vychladne, lyžicou ho zoškriabeme a šupu zahodíme, upečenú dužinu použijeme do omáčky. Z paradajok stačí rukou stiahnuť šupku.

Salsa - na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme dužinu z  paradajok, pretlačený cesnak podľa chuti, soľ a korenie a povaríme toľko aby sa nám odparila prebytočná tekutina.
Dužinu z upečeného baklažánu roztlačíme vidličkou na kašu a pridáme k omáčke, pridáme bylinky a podľa chuti cukor. 

Mrkvové pyré so zemiakmi

3-4 väčšie mrkvy
asi 500g zemiakov
mlieko
maslo
soľ

Zemiaky a mrkvu očistíme, nakrájame na väčšie kúsky a uvaríme v osolenom mlieku, uvarené scedíme, mlieko si odložíme na prípadné riedenie kaše.
Zvlášť vymiešame pyré zo zemiakov s pridaním kúska masla, časť pyré odoberieme, pridáme uvarenú mrkvu a rozmixujeme s kúskom masla.

Kurací steak

kuracie prsia
soľ, mleté čierne korenie
olivový olej

Kuracie prsia umyjeme, osušíme, osolíme, okoreníme a na olivovom oleji prudko opečieme z oboch strán, odložíme do tepla asi na 10 minút a hneď podávame.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára