15 júna 2018

Sušienky

Pôvodne som tento recept ani nechcela pridávať. Veď receptov na sušienky mám dosť, ale tieto sa nám tak vydarili, že som neodolala a pridávam ho aby nezapadol prachom.
Mám doma vnúčika Jerguška, rád pomáha v kuchyni, hlavne pri pečení koláčikov. Lebo sladké to on rád. Dokonca aj zo surového cesta mi uštipoval, také bolo dobré.
Čo sme upiekli, to sme aj zjedli, dedkovi sa skoro ani neušlo. Ale malú kôpku som uchránila a tú si Jerguško vzal domov aby aj mama aj tata aj sestrička ochutnali čo sme dobré napiekli.



Čo budeme potrebovať:
200g hladkej múky
200g jemných ovsených vločiek
100g trstinového cukru
60g medu
200g masla
2 vajíčka
2 lyžičky sódy bicarbóny
štipku soli
a ešte - 
sušené brusnice a hrozienka asi zo dve hrste


Všetky suroviny si navážte do misky a zamieste. Na koniec pridajte hrozienka a brusnice, ale kľudne aj nasekané orechy alebo kúsky čokolády. 

Cesto prikryte a dajte do chladničky na pol hodinku.

Potom si lyžicou odoberajte kúsky cesta, vyformujte guľky, ukladajte na plech a vidličkou ich roztlačte. Sušienky môžu byť aj na tesno, neroztekajú sa.
Nerobte ich príliš tenké, potom sa drobia. 

My sme si s Jerguškom prácu rozdelili. Ja som ukladala guľky z cesta na plech a on ich vidličkou roztláčal. Práca mu išla od ruky, až tak, že si stíhal uchmatnúť aj kúsky surového cesta až som ho musela hamovať a varovať, že sa z toho po....
A keď už bol prvý plech upečený a skončil na balkóne, jeden keksík mi záhadne zmizol. Ktohovie kto mi ho asi zjedol? :-)
Z tohto množstva mi vyšli 2 plechy. 
Pečte na 180°C asi 10-15 minút podľa toho aké veľké sušienky budete mať.
Upečené nechajte vychladnúť. 
My sme nevydržali a napchávali sme sa s nimi len čo trochu vychladli. Ja som ich zopár zjedla ku kávičke a Jerguško ich zapíjal ovocným čajíkom. A mali sme výborný olovrant. 



2 komentáre:

  1. Výborné boli, všetci ochutnali a tiež bola bitka o posledný kúsok :)

    OdpovedaťOdstrániť