23 septembra 2018

Slané praclíky - ako sme piekli s vnúčatkami :-)

Cez víkend boli u nás vnúčatá. Vždy chcú pomáhať v kuchyni a hlavne niečo dobré upiecť. 
Júlinka mi už dlho prízvukovala, že by rada upiekla praclíčky, tak nech pohľadám recept. Recept som si pripravila a v sobotu keď bolo škaredé počasie dedko varil obed a my sme piekli. A celkom sa nám darilo. Aj rodičia ochutnali, aj deti pochválili a my sme sa hlavne zabavili.




 Čo budeme potrebovať:
500 g hladkej múky
250 g masla
1/2 kocky droždia
200 ml mlieka
1/2 lyžičky cukru
1 lyžičku soli

na potretie:
1 žĺtok
1 lyžica mlieka

na polevu:
sneh z bielka
1 lyžica soli
1 lyžica hladkej múky
2 lyžice vody


Do misky vylejeme vlažné mlieko, pridáme droždie, cukor a zamiešame aby sa droždie rozpustilo. Pridáme múku, soľ a mäkké maslo. Zamiesime cesto. Prikryté necháme vykysnúť.

Z vykysnutého cesto vyšúľame valec s priemerom asi 5cm. Z valca odkrajujeme malé kúsky (1-2 cm) a z tých šúľame dlhé šúľky. Z nich tvarujeme praclíky alebo iné tvary. Ukladáme na vymastený plech alebo pečiaci papier.

Praclíky potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom a dáme piecť do rozohriatej rúry na 190°C asi na 15 minút podľa veľkosti praclíkov.

Medzitým si ušľaháme sneh z bielka, pridáme múku, soľ, vodu a zamiešame na hladkú kašičku. Vložíme do sáčku, ustrihneme rožtek a odložíme do chladničky.

Predpečené praclíky vyberieme z rúry. Rýchlo pofŕkame bielkovou polevou a vrátime do rúry ešte na 3-4 minúty.

Praclíky mali jedinú malú chybičku krásy. Bielkovú polevu som mala moc hustú. Dali sa mi robiť len také kôpky. Treba pridať viac vody aby bola poleva liata a dali sa z nej robiť pásiky, také fŕkance. Ináč chuťovo bola veľmi dobrá, síce slaná ale tak to má byť.



A takto sme sa hrali s cestom. Cesto je skutočne ako plastelína a veľmi dobre sa s nám pracuje. Deti si vymýšľali všetko možné. Jerguško urobil aj dinosaura ale toho som mu nakoniec zrušila, pretože by sa asi dobre neupiekol. 
Julinka myslela hlavne na maminu a tatina, pretože všetko čo urobila odkladala pre nich. 
A čo sme si napiekli to sme si aj zjedli.





4 komentáre:

  1. na to, že tam žiadny syr nešiel, chutili syrovo a boli výborné

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Evka, vďaka za prezradenie tvojho receptu :-) Praclíky sú u nás veľmi obľúbené pečivo, dosť často aj robievam, tak skúsim tieto tvoje, aby som inovovala repertoár. Máš krásnych pomocníkov, tá tvoja okatá vnučka to má po tebe - s láskou pečie pre svoju rodinu :-D teda zatiaľ pre maminku a ocina . No a Jerguško na fotke vyzerá veľmi nebezpečne :-D ako lovec dinosaurov ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, budem rada ak vyskúšaš :)
      veru mám šikovných pomocníčkov a hlavne je s nimi zábava :) a s Jerguškom si to vystihla úplne presne - lebo dinosaury miluje. Knižky, hračky aj tortu dinosaura som mu piekla, kreslí dinosaurov a tak... a keď ho už fotenie nebavilo začal sa jašiť a tak vznikla aj tá fotka, ale veď také sú najmilšie :)

      Odstrániť