Jablká nám veselo padajú zo stromu a ja ich chodím zbierať.
Vyberiem tie krajšie na jedenie a tie ostatné pookrajujem a pečiem koláče. Len také malé pre dvoch.
Milujem keď nám to doma vonia po jabĺčkach a škorici :-)
Čo budeme potrebovať:
250g hladkej múky
1/4 kocky droždia
125 ml mlieka
1 lyžica cukru
2 lyžice masla alebo oleja
štipka soli
jablká
orechy
hrozienka
mletá škorica
vanilkový cukor
posýpka:
1 lyžica masti
2 lyžice trstinového cukru
2 lyžice hrubej múky
Do misky vylejeme mlieko, rozdrobíme droždie, pridáme cukor a zamiešame. Pridáme múku a ostatné suroviny a zamiesime cesto. Prikryjeme a necháme vykysnúť.
Jabĺčka ošúpene a nakrájame na tenké plátky. Jablká môžeme aj postrúhať, ale mám radšej nakrájané. Postrúhané sú veľmi mokré, cesto môže zvlhnúť a dobre sa neupečie. Nakrájané zostanú aj po upečení chrumkavé.
Posýpka: bravčovú masť, cukor a múku zamiešame tak aby nám vznikla hrudkovitá zmes.
Cesto preložíme na pekáč a naolejovanými rukami roztiahneme. Okraje necháme vyvýšené.
Na cesto rozsypeme nasekané orechy, v horúcej vody opláchnuté hrozienka, posypeme mletou škoricou a vanilkovým cukrom.
Poukladáme na plátky nakrájané jablká, ak sú moc kyslé môžeme ich pocukrovať, ale v posýpke je cukru dosť.
Posypeme posýpkou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 220°C na 10 minút, potom zmiernime na 200°C a pečieme ešte 10-15 minút.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára