27 septembra 2018

Kysnutý jablkový koláč s orechami a s posýpkou

Jablká nám veselo padajú zo stromu a ja ich chodím zbierať. 
Vyberiem tie krajšie na jedenie a tie ostatné pookrajujem a pečiem koláče. Len také malé pre dvoch.

Milujem keď nám to doma vonia po jabĺčkach a škorici :-)







Čo budeme potrebovať:
250g hladkej múky
1/4 kocky droždia
125 ml mlieka
1 lyžica cukru
2 lyžice masla alebo oleja
štipka soli

jablká
orechy
hrozienka
mletá škorica
vanilkový cukor

posýpka:
1 lyžica masti
2 lyžice trstinového cukru
2 lyžice hrubej múky


Cesto: toto cesto je na jeden malý plech
Do misky vylejeme mlieko, rozdrobíme droždie, pridáme cukor a zamiešame. Pridáme múku a ostatné suroviny a zamiesime cesto. Prikryjeme a necháme vykysnúť.

Jabĺčka ošúpene a nakrájame na tenké plátky. Jablká môžeme aj postrúhať, ale mám radšej nakrájané. Postrúhané sú veľmi mokré, cesto môže zvlhnúť a dobre sa neupečie. Nakrájané zostanú aj po upečení chrumkavé.

Posýpka: bravčovú masť, cukor a múku zamiešame tak aby nám vznikla hrudkovitá zmes. 


Cesto preložíme na pekáč a naolejovanými rukami roztiahneme. Okraje necháme vyvýšené.

Na cesto rozsypeme nasekané orechy, v horúcej vody opláchnuté hrozienka, posypeme mletou škoricou a vanilkovým cukrom.


Poukladáme na plátky nakrájané jablká, ak sú moc kyslé môžeme ich pocukrovať, ale v posýpke je cukru dosť. 

Posypeme posýpkou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 220°C na 10 minút, potom zmiernime na 200°C a pečieme ešte 10-15 minút.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára