Počas sezóny cuketa nemôže chýbať ani na našom stole. Varíme z nej všetko možné aj nemožné. Placky aj zákusky.
Nielenže je chutná, ale je aj zdravá. Obsahuje vitamíny C, D, E, B6, B12, karotén, thiamin, riboflamin a tiež horčík, vápnik, železo, draslík, fosfor, dusík...
Pomáha pri cukrovke, dne, reume, odkyseľuje a detoxikuje organizmus, má anti-stresové a anti-bakteriálne účinky. Čo dodať? Už len rýchlo niečo dobré z cukety uvariť.
Čo budeme potrebovať:
cuketu
paradajkový základ:
dužina z cukety
drvené paradajky v konzerve alebo čerstvé paradajky
cibuľa
cesnak
malá lyžička cukru
bylinky - bazalka, petrželka, tymián
soľ
mleté čierne korenie
mäsové guľky:
bravčové mäso mleté
vajíčko
cesnak
soľ
mleté čierne korenie
drvená rasca
trochu studenej vody
petržlenová vňať
a ešte:
strúhaný syr
Mleté bravčové mäso, ja používam plecko, dáme do misy, pridáme veľa pretlačeného cesnaku, vajíčko, korenie a bylinky. Dobre rukou premiešame. Po troche pridávame studenú vodu tak, aby nám vznikla kompaktná, lepivá masa.
Odložíme aby sa chute prepojili a pripravíme si paradajkový základ.
Cuketu prekrojíme po dĺžke. Vydlabeme a cuketové lodičky osolíme a okoreníme mletým čiernym korením.
Dužinu s veľkými semienkami odstránime, môžeme ju použiť ako základ zeleninovej polievky. Čistú dužinu nasekáme nadrobno a podusíme spolu s nakrájanou cibuľou. Pridáme drvené paradajky z konzervy alebo tetrapacku, pretlačený cesnak, osolíme a okoreníme. Pridáme malú lyžičku cukru ktorá zvýrazní chuť paradajok. Na záver pridáme bylinky. Hlavne bazalku, oregáno, môžeme pridať tymián a petrželku.
Ak budeme robiť omáčku z čerstvých paradajok najprv ich sparíme vriacou vodou, ošúpeme a nakrájame na drobno. Dobré je použiť len pevnú časť bez jadierok. Dusíme o niečo dlhšie ako keď použijeme paradajky z konzervy.
Z mäsovej masy narobíme malé guľky, vložíme ich do paradajkového základu a podusíme 10 - 15 minút.
Vydlabanú cuketu dáme na pekáč a naplníme omáčkou a guľkami.
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C asi na 30 minút.
Na záver posypeme syrom a dáme už len zapiecť.
Moja rúra sa dá nastaviť na horný a dolný ohrev a ventilátor. Túto kombináciu rada využívam pri pečení mäsa. Mäso sa nevysušuje a nemusím ho pri pečení zakrývať. Na záver ventilátor vypnem a nechám len horný ohrev alebo zapnem gril na zapečenie.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára