Mám niekoľko dobrých, odskúšaných receptov na kysnuté cesto. Na sladké a slané koláče, chlieb, pizzu, posúchy. Aj toto cesto patrí medzi moje odskúšané klasiky.
Väčšinou robím takéto ovocné koláče na plech. Je to rýchlo hotové. S vykrajovaním koliesok je viac práce, zbytky cesta treba znovu premiesiť, vyvaľkať... V tomto recepte je ale všetko ináč :-)
Čo budeme potrebovať:
500 g hladkej múky
50 g cukru
1/2 kocky droždia
250 ml vlažného mlieka
75 g rozpusteného masla
1 vajíčko
citrónová kôra
štipka soli
Puding:
vanilkový puding
400 ml mlieka
1-2 lyžice cukru
vanilkový cukor
a ešte:
asi 50 g rozpusteného masla na potretie cesta
a marhule
Ja si nerobím kvások. Cesto mi vymiesi robot. Celý rozdiel je v tom, že cesto trochu dlhšie kysne, ale odpadne mi robota a umývanie hrnčekov.
Do misy robota nalejem mlieko, pridám droždie a pomocou vidličky ho rozmiešam. Pridám múku, cukor, maslo, vajíčko, štipku soli, citrónovú kôru a pustím robot ktorý mi vymiesi hladké cesto.
Prikryté cesto kysne asi 2 hod.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na tenko tak aby bolo dlhé a užšie.
Cesto potrieme rozpusteným maslom a po dĺžke ho zrolujeme.
Roládu nakrájame na asi 5-6 mm kolieska ktoré ukladáme na plech. Na veľký plech sa mi ich zmestilo 12 kúskov. Z tejto dávky mi vyšli 2 plechy, čiže 24 kúskov.
Takýto spôsob prípravy koláčikov mi príde veľmi šikovný a hlavne rýchly. Kolieska bez veľkej námahy nakrájame na rovnaké kúsky, po upečení sú všetky rovnako veľké a krásne nadýchané. Odpadá vykrajovanie a rozmýšľanie čo so zbytkami cesta ktoré ostávajú pri vykrajovaní.
Na každé koliesko dáme veľkú lyžicu vychladnutého pudingu a polovicu marhule. Marhuľu pritlačime, čím puding aj marhuľu zatlačíme do cesta. nechceme aby nám pri pečení puding vytekal na plech.
Pečieme na 200°C asi 18 - 20 minút. Ešte horúce pocukrujeme. Tie naše marhule boli dosť kyslé.
Koláčiky mali veľký úspech. Obedovali sme okolo jednej a keď sme si varili o tretej kávu, koláčiky už boli upečené aj takmer vychladnuté. Dva plechy padli behom hodinky. No veď štyri vnúčatá čosi spucujú :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára