03 júla 2020

Karfiolový nákyp

Aj keď toto leto je vskutku bizarné, horúčavy strieda dážď a chlad, varenia sa to akosi nedotkolo. Varím, tak ako každé leto oveľa viac zeleninových jedál ako v zime. A snažím sa čo najviac variť jedlo z jedného hrnca alebo pekáča. 
Môj muž je karfiolový závislák, tak sa mu takýmto jedlom vždy zavďačím. Nákyp je výborný teplý aj studený.








Čo budeme potrebovať:

menšiu hlavu karfiolu
3-4 zemiaky
šunku alebo akúkoľvek údeninu - môžete vynechať
zelenú papriku
bylinky - petržlenová vňať, pažítka alebo mladá cibuľka
               a ja ako vždy a všade pridávam mangold

zálievka:
400 ml kyslej smotany
2 vajcia
3-4 strúčiky pretlačeného cesnaku
soľ
mleté čierne korenie
drvená rasca

a strúhaný syr na posypanie


Zemiaky očistíme, nakrájame na kolieska a uvaríme v osolenej vode. Karfiol očistíme rozoberieme na menšie ružičky a uvaríme v osolenej vode. Môžeme ich variť aj spolu a vodu môžeme použiť na uvarenie polievky. 
Zemiaky scedíme a uložíme na dno pekáčiky. Časť zemiakov si odložíme.

Ja používam papier na pečenie. Ten ale treba pred použitím namočiť do vody, vyžmýkať a vystlať ním pekáč. Upečený nákyp pomocou papiera vyberiem z pekáčika bez problémov. Nič sa mi neprichytí a plech ostane čistý. 

Karfiol scedíme a ružičky vidličkou popučíme, pridáme na drobno nakrájanú údeninu, papriku a bylinky. 
Pripravíme si zálievku zmiešaním kyslej smotany, vajíčok a pretlačeného cesnaku. Zálievku osolíme, okoreníme a vylejeme na pripravenú zeleninu. Všetko spolu dobre premiešame. 


Zmes vylejeme na zemiaky a dobre vareškou utlačíme a uhladíme a navrch poukladáme zvyšok uvarených zemiakov.
Vložíme do vyhriatej rúry na 200°C asi na 25 minút, potom vyberieme posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť.
Podávame so zeleninovým šalátom.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára