Levaduľový sirup je veľmi účinný proti
nespavosti, upokojuje a ukľudňuje. Samozrejme rovnaké účinky má aj
vrecúško so sušenou levanduľou strčené pod vankúš.
Levanduľový sirup znižuje stres aj
vysoký krvný tlak, odstraňuje migrény, podporuje trávenie. A naviac ho môžete
použiť aj v kuchyni pri varení. V zime do čaju, do koláčikov, sušienok, do
polevy na tortu.
Z tejto dávky mi vyšli tri fľašky sirupu, asi 1,2 litra. Vpravo je už sirup zriedený s vodou. Je veľmi aromatický, mierne horký preto ho treba dávkovať opatrne. Ale u nás doma všetkým veľmi chutí.
Čo budeme potrebovať:
100 g čerstvej levandule
1,5 l prevarenej vody
2 bio citróny
500 g cukru
2 lyžičky kyseliny citrónovej
Kvety levandule nakrájame, natrháme alebo nastriháme do vhodného hrnca. Ja som použila zavárací pohár. Pridáme na kolieska nakrájané bio citróny. Zalejeme prevarenou, vlažnou vodou. Nie vriacou. Zakryjeme gázou alebo plátnom a dáme na chladnejšie, tmavšie miesto na 24 hodín odstáť.
Počas lúhovania sledujeme ako levanduľa stráca farbu a voda sa mení na krásnu cyklámenovú farbu.
Výluh scedíme cez sitko. Ja som ešte cez sitko dala plátenko a keď šťava stiekla levanduľu som pomocou plátna vystískala, vytlačila aj posledné kvapky levanduľovej šťavy.
Získanú šťavu privedieme do varu, pridáme 500 g cukru a miešame kým sa cukor nerozpustí. krátko prevaríme, pridáme kyselinu citrónovú a naplníme do pripravených fliaš. Ja som fľaše z horúcim sirupom zabalila do deky a nechala v teple do rána.
Takto pripravený sirup by mal vydržať aj rok ale neviem, nemám to vyskúšané. Ja som urobila 3 fľašky, jedna je už minutá, druhá darovaná a tretia sa vypije asi tiež veľmi rýchlo pretože všetkým veľmi chutí.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára