14 mája 2025

Cisársky trhanec s karamelizovanými jablkami a mandľami

Vždy keď sa mi nechce stáť hodinu pri sporáku a piecť palacinky, spravím cisársky trhanec. Je výborný len tak pocukrovaný ale aj s dobrým džemom a ešte lepší s ovocím. V lete s čerstvým, v zime s kompótom. 
A čo je najhlavnejšie je to rýchlovka. Veľmi chutná rýchlovka. 







Čo budeme potrebovať:

120 g hladkej múky
30 g kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
200 ml mlieka
4 vajíčka
štipka soli

a ešte:
maslo
jablká
mandle alebo vlašské orechy
mletú škoricu


Najskôr si ušľaháme tuhý sneh z bielkov.
Žĺtka s cukrom zľahka vyšľaháme, postupne pridávame múku, mlieko, štipku soli a vyšľaháme do peny. Nakoniec pridáme sneh z bielkov.

Na panvici roztopíme kúsok masla a vylejeme cesto. Ja cesto pečiem na dva razy.
Keď cesto obracačkou podvihneme a je zo spodu upečené, obrátime ho a pečieme z druhej strany. Ak sa mi nedá obrátiť, prepolím ho obracačkou na dve časti a až potom obrátim. Veď cesto aj tak budeme trhať.


Keď je cesto upečené, pomocou obracačky, alebo dvoch varešiek ho potrháme na kúsky, pridáme kúsok masla a ešte opekáme. Netrvá to dlho asi 8-10 minút, záleží akú hrúbku má cesto. Takto upečieme aj druhú časť cesta.

Jablká nakrájame na menšie kúsky. Na panvici rozpálime kúsok masla, pridáme nakrájané jablká a mandle/orechy, dobre pocukrujeme a necháme skaramelizovať. Miešame až sa jablká aj orechy obalia cukrom a jemne zhnednú.


Skaramelizované jablká a orechy pridáme k trhancu a premiešame.
Na tanieri dobre posypeme cukrom a škoricou.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára