31 marca 2018

Špenátové rezy

Dnes nechápem ako je možné, že minimálne štyridsať rokov svojho života som špenát odmietala jesť. Ani neviem kedy sa to zlomilo, asi až keď som sa nechala presvedčiť, že špenát to nie sú len varené zemiaky, volské oko a k tomu nevzhľadná zelená masa na tanieri, mimochodom to nezjem ani dnes. A tak som začala špenát používať v mojej kuchyni a zistila som, že je to úžasná zelenina. Toto je jeden z mojich obľúbených špenátových receptov. 
A teraz na Veľkú noc je pekným a netradičným spestrením sviatočného stola.

28.5.2013


 

Špenátové cesto: 
450g špenát
50g múka polohrubá
2 vajcia
50g maslo
2-3 strúčiky cesnaku
1/4 lyžičky prášku do pečiva  soľ

Plnka: 
400g tvaroh alebo bryndza 
150g maslo
soľ 
pažítka



Poďme variť:
Čerstvý špenát umyjeme a zalejeme vriacou vodou. Necháme chvíľu postáť, prelejeme studenou vodou, scedíme a špenát rozmixujeme. 
Ak použijeme mrazený špenát, necháme ho rozmraziť a dobre z neho vytlačíme vodu. 
Vajíčka rozklepneme oddelíme žĺtka a z bielkov ušľaháme sneh. Do scedeného špenátu pridáme žĺtka, pretlačený cesnak, zmäknuté maslo a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Osolíme. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.

 Cesto rozotrieme na plech, na pečiaci papier 
a dáme piecť na 180°C asi na 12-15 minút.
Cesto necháme mierne vychladnúť, obrátime ho a stiahneme papier. 
Celkom vychladnuté cesto nakrájame na štyri časti


 Plnka: tvaroh a maslo vyšľaháme, osolíme a pridáme nakrájanú pažítku.
miesto tvarohu môžeme použiť bryndzu

jednotlivé pláty natrieme plnkou, trochu plnky si odložíme 
a dáme do chladničky odležať, najlepšie cez noc

Potom celý rez potrieme zvyškom plnky

ozdobíme šalátom, reďkvičkou, pažítkou 
Podávame nakrájané na rezy samostatne alebo ako prílohu k studenému mäsu.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára