12 júna 2013

Gazdovské zemiaky plnené bryndzou



Nedávno sme u nás objavili malú predajničku s výrobkami od firmy zo Zázrivej ... pre nás úplný raj: ovčí syr, údený syr, korbáčiky, parenice, májová bryndza, úžasné žltučké maslo... Keď sme sa už napchali do prasknutia všetkými tými dobrotami, rozhodla som sa urobiť niečo také rýdzo slovenské....








Čo budeme potrebovať: 

5-6 ks zemiaky väčšie
200g slanina prerastená
1 cibuľa
2-3 strúčiky cesnaku
250g bryndza
1-2 lyžice smotana kyslá
rasca drvená
petržlenová vňať





Zemiaky v šupe dobre vydrhneme, každý zvlášť položíme na kus alobalu, posolíme, posypeme drvenou rascou, položíme dva - tri plátky masla a dobre zabalíme do alobalu. Takto pripravené zemiaky pečieme na 200°C, zhruba hodinu. Záleží od veľkosti zemiakov.




Keď sú zemiaky upečené, opatrne ich rozbalíme a prekrojíme po dĺžke. Stred lyžicou vydlabeme. Vydlabané zemiaky dáme naspäť do rúry, aby sa nám pekne do zlata zapiekli..










.. a pripravíme si plnku - na sucho, alebo na troche masti, opražíme na kocky nakrájanú prerastenú slaninu, keď pustí masť pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a podusíme do sklovita... zmes necháme vychladnúť.












Do misky si dáme bryndzu, pridáme vychladnutú slaninku, vydlabané zemiaky, pretlačený cesnak, trochu kyslej smotany, drvenej rasce a nasekanú petrželku, zamiešame, ak treba ešte pridáme kyslú smotanu.











A touto zmesou plníme zemiakové vaničky, vrch môžeme posypať údeným syrom a dáme už len zapiecť do vyhriatej rúry na 10-15 minút.












 
podávame s kyslou smotanou do ktorej pridáme roztlačený cesnak, trochu soli a čierneho korenia...

2 komentáre:

  1. Skutočne výborný recept, vyskúšala som už niekoľkokrát, ďakujem za tip :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) teraz je veru ten správny čas na takéto jedlo, musím aj ja spraviť :)

      Odstrániť