15 júla 2013

Slaný koláč s mangoldom a všeličím iným


Tohto roku som zasadila prvý krát mangold. Dozvedela som sa, že mangold sa používa všade tam kde špenát a má tú výhodu oproti špenátu, že ho možno zbierať od jari do jesene. Postupne otrhávate listy a on rastie ďalej.
No a toto je premiéra mangoldu v mojej kuchyni...


Čo budeme potrebovať:
okrem iného (viď nižšie) aj toto:
baklažán
paradajky
mozzarella
bazalka čerstvá







 Cesto:
500g múka hladká
50ml olej
250ml voda vlažná
sušené droždie
lyžička soli
Do múky pridáme sušené droždie (alebo si pripravíme klasický kvások) pridáme vlažnú vodu, olej a soľ a vypracujeme tuhšie cesto. Necháme ho prikryté vykysnúť cca hodinu.




Mangoldová náplň:
200g mangold
1 cibuľa
3-4 strúčiky cesnaku
50g syr strúhaný
2 lyžice kyslej smotany
soľ, mleté čierne korenie

Mangold umyjeme a na hrubo posekáme. Na oleji speníme cibuľku, pridáme nasekaný cesnak a mangold, máličko osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. 

Krátko orestujeme, pridáme kyslú smotanu a syr. Miešame kým sa syr nerozpustí a hneď odstavíme. Necháme vychladnúť.














Pripravíme si ostatné suroviny:
baklažán nakrájame na hrubé kolieska, osolíme a necháme vypotiť, Potom ho opláchneme, osušíme , obalíme v hladkej múke a opražíme z oboch strán. Uložíme na papierové obrúsky a necháme odsať prebytočný tuk. Paradajky zalejeme horúcou vodou, po chvíli vyberieme a ošúpeme, nakrájame na hrubé kolieska. Mozzarellu nakrájame na kolieska a ešte si pripravíme bazalku...






Vykysnuté cesto si rozdelíme na tri časti, každú vyvaľkáme do obdĺžnika a uložíme na plech vedľa seba. Okraje pozahýbame smerom dovnútra a ozdobne popritláčame. Okraje cesta potrieme olejom.














Na pripravené cesto dáme mangoldovú náplň...




na jeden koláč dáme kolieska opečeného baklažánu, mozzarellu a ozdobíme bazalkou. Na druhý koláč dáme kolieska paradajok, mozzarellu a bazalku












na tretí koláč som dala všetko čo mi zostalo a ešte som ho posypala syrom

pečieme vo vyhriatej rúre na 250°C po 5 minútach znížime na 220°C a pečieme 10-12 minút, po upečení vyberieme na mriežku... 


4 komentáre:

  1. Ej ty jedna výmyselníčka, ty ich ale doma rozmaznávaš. Mangold mám zasadený aj ja a už sa teším na prvú oberačku. Dúfam, že pár lístkov otrhám v tej mojej piďi záhradke :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Táni, ja viem, že sa nepatrí chváliť vlastné dielo ale keď mne to tak neuveriteľne chutilo, ešte viac ako špenát.... baklažán som použila len preto lebo mi ostal a chcela som ho minúť a bolo to fajn, ale s paradajkami bol ten koláč úplne, že báječný... teším sa, že nejaký dobrý recept na mangold pridáš aj ty :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tá tvoja kreativita nemá chybu, už minule som si to prezerala,len nebolo času vypisovať , určite som sa inšpirovala, veď vieš , nedá sa presne urobiť aj keď by som chcela:-)dokonca som tvoj recept posunula mojej priateľke:!!

    OdpovedaťOdstrániť