17 apríla 2014

Veľkonočná torta

veľkonočné zvyky v našej rodine sú minimálne... náš malý vnúčik nás vyšibe, dedko mi vyleje za krk štamprlík vody a tým to hasne... ani s pečením si nerobím veľké starosti, vždy upečiem niečo svieže, jarné, najradšej robím takéto jednoduché nepečené, kombinácia tvaroh a ovocie je výborná a všetkým nám chutí...  





 

Čo budeme potrebovať:
na piškótu: 
2 vajcia  *  2 lyžice cukru  *  2 lyžice vlažnej vody  2 lyžice polohrubej múky    
1/4 lyžičky prášku do pečiva
na jahodovú plnku: 
40g Zlatý klas  *  300ml voda
2 lyžice cukru  *  jahodová deň  *  jahody
 na tvarohovú plnku:
500g tvarohu  *  300g kyslej smotany
2 lyžice práškového cukru
1 vanilkový cukor  *  želatínový stužovač
 na ozdobu:
trubičky s čokoládovou, vanilkovou náplňou
cukrové vajíčka
marcipánové kvietky a iné ozdoby




Piškóta: žĺtka s cukrom vymiešame do peny, pridáme vlažnú vodu a múku s práškom do pečiva. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a dáme piecť na 180°C na 10-12 minút. Komu sa nechce piecť vyloží tortovú formu piškótami :-)

Jahodová plnka: vodu s cukrom a zlatým klasom rozhabarkujeme, pridáme zo dve lyžice jahodovej drene a uvaríme krém, do ešte horúceho pridáme jahody, prípadne iné ovocie... ja som pridala ešte marhule
Vychladnutú jahodovú plnku navrstvíme na vychladnutú piškótu a dáme stuhnúť do chladničky.


 







Tvarohová plnka: tvaroh, smotanu, cukor a vanilkový cukor vymiešame. Želatínový stužovač pripravíme podľa návodu na obale. Pridáme k tvarohu a vymiešame. Tvarohovú hmotu navrstvíme na jahodovú a dáme stuhnúť, najlepšie cez noc, do chladničky. 

Keď torta stuhne, trochu ju vyzdobíme. Ja som použila plnené trubičky a povrch som posypala cukrovými vajíčkami a marcipánovými kvietkami,  tortu previažeme veselou mašľou a odložíme do chladu.



2 komentáre: