nedeľa, 1. júna 2014

Jahodový koláč


je sezóna jahôd a my ju aj patrične využívame... minulú sobotu bol muž v neďalekom družstve na jahody... tak ako každý rok aj teraz tam prebieha samozber... nám to vyhovuje, muž donesie naraz väčšie množstvo a ja si urobím zásoby na celý rok... tentoraz nazbieral 17 kg a ja som si zamrazila celé jahody, jahodovú dreň a uvarila som džem, no a samozrejme sme sa najedli výborných, voňavých jahôdok, manžel len tak pocukrované a ja s jogurtom 
včera ma prekvapil, že ide znova na jahody, že tentoraz prinesie len tak na zjedenie, priniesol 5kg a tak sa už druhý deň napchávame a keďže boli doma  deti aj vnúčatká upiekla som aj koláč...


Korpus:
3 bielka
90g kryštálového cukru
3 žĺtka
1 lyžica vlažnej vody
90g preosiatej hladkej múky
1/2 lyžičky prášku do pečiva

Bielka s cukrom vyšľaháme do snehu, pridáme po jednom žĺtka, vodu, múku a prášok do pečiva. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme na 160°C 10-15 minút. 
Ja so použila veľkú tortovú formu, v malej sa to bude piecť dlhšie. Tá dierka v korpuse nie je od myšky ale to dostal chuť na piškótu náš vnúčik Jerguško, ktorý mi pomáhal v kuchyni...


Krém:
200g čokolády
500ml kyslej smotany

akúkoľvek čokoládu akú máme doma (horkú, mliečnu, várovú...) rozpustíme nad parou, alebo v mikrovlnke a ešte do teplej pridáme kyslú smotanu a dobre premiešame
ja na záver pridávam trochu nastrúhanej čokolády, kúsky čokolády v kréme krásne chrumkajú


 
Želé:
tortové želé červené
2 lyžice cukru
500ml vody

želé zmiešame s cukrom, pridáme vodu a privedieme do varu, varíme minútu a odstavíme, za stáleho miešania necháme mierne vychladnúť a potom, najlepšie po lyžiciach opatrne nalejeme na jahody, ktoré sme poukladali na krém. Želé ktoré mi ostalo som naliala do formičiek, pridala kúsky jahôd a lístky medovky a nechala stuhnúť.

tortu som ozdobila kúskami želé, pridala som kyslú smotanu ochutenú vanilkovým cukrom, posypala čokoládou a šupla do chladničky... hneď po obede sme sa do koláča pustili a asi hodinka práce zmizla behom desiatich minút...

3 komentáre:

  1. Ten krém ma zaujal Evi, určite ho vyskúšam :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Táni, tento krém je veľmi dobrý a dá sa robiť na tri spôsoby ak dáš cca 3 diely kvalitnej čokolády a 1 diel hustej kyslej smotany je z toho poleva... ak dáš cca 1 diel čokolády a 2 diely smotany máš krém a ak dáš 1diel čokolády a 3 diely smotany tak je z toho niečo ako pribináčik... a je to fakt dobré...

      Odstrániť
  2. krasa prenesmierna.....ten krem musi byt skvely ....vlastne vsetko muselo byt skvele....

    OdpovedaťOdstrániť