nedeľa 14. decembra 2014

Mäsové guľky alebo tiež čevapčiči

môj muž si v nedeľu rozkázal čevapčiči, prečo nie... aj ja ho mám rada a už som ho dávno nerobila... keď môj muž uvidel čevapčiči na plechu ešte pred pečením, povedal, že to nie je čevapčiči, lebo čevapčiči má byť dlhé a tenké... no čo sa nato už len dá povedať :-) tak som mu povedala, že budeme mať malé a tlsté... nakoniec sme sa zhodli, že na tvare nezáleží, hlavne, že mäsové guľky a la čevapčiči boli výborné a my sme si pochutili...

 
 
Čo budeme potrebovať:
asi je všeobecne známe, že na čevapčiči sa používa trojaké mäso - bravčové, hovädzie a jahňacie
jahňacinu občas mávame ale ešte nikdy ma nenapadlo odložiť si kúsok na čevapčiči, no raz to možno spravím, takže zatiaľ robím len z dvojakého mäsa:
500g bravčové pliecko a 500g hovädzia slabina a ak máte tak ešte 500g jahňaciny
lyžička soli, mletého čierneho korenia, červenej mletej papriky 
niekoľko strúčikov cesnaku
a asi 1 deci sódovej vody ale postačí aj obyčajná voda z vodovodu

ako absolútne nevyhnutná príloha k čevabčiči sa podáva cibuľa nakrájaná na kolieska, horčica a varené zemiaky

príprava je veľmi jednoduchá - mäso si pomelieme, buď nám ho pomelie ešte pri kúpe mäsiar, alebo ho pomelie doma manžel, ak ho melieme doma na klasickom mlynčeku tak ho najskôr pomelieme nahrubo a potom už aj s pridaním korenín a cesnaku najemno
ja som to robila tak, že mäso mi pomlel mäsiar, doma som ho dala do kutrovača pridala koreniny a pretlačený cesnak, asi deci vody a všetko som spolu rozkutrovala najemno
dobré je mäso uložiť do chladu na pár hodín, alebo aj na noc 

samozrejme zmes ochutnáme, niekomu robí problém ochutnať surové mäso, mne nie, preto ani nemám problém s dochucovaním
kto ale odmieta ochutnať surové mäso musí dať koreniny od oka a môže sa mu stať, že to neodhadne celkom presne ale to je už riziko varenia :-)

keď sa mäso pekne preležalo a chute sa prepojili narobíme si valčeky, aby sa nám lepšie pracovalo navlhčíme si ruky a valčeky/guľky ukladáme na plech, ja som dala ešte pečiaci papier, žiaden omastok nedávame, mäso si pustí pri pečení šťavy dosť

pri samotnom pečení je dôležité aby sme plech vložili do rozpálenej rúry 
pečieme na 250°C asi 15 minút, nie dlhšie aby sa čevapčiči nevysušilo
no a samozrejme najlepšia verzia je grilovaná

podávame s cibuľou, horčicou a varenými zemiakmi
a môj muž má rád takú socialistickú verziu z podnikovej kuchyne s tatarskou omáčkou
upečené guľky môžeme napichnúť na špajdlu - je to len taká finta pri servírovaní



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára