streda 22. júla 2015

Baklažánové guľky a...

keď som objavila tento recept hneď som bola v pokušení ho vyskúšať... predovšetkým som mala doma dva baklažány ktoré bolo treba minúť a aj tak som mala pôvodne v pláne robiť špagety s nejakou rýchlou omáčkou, nič zložité... ale tento recept ma dostal a všetko potrebné som mala po ruke, recept nie je komplikovaný a našťastie sa pečie v rúre čiže nemusím stáť pri sporáku... ja v týchto horúčavách varím tak, že rýchlo všetko nachystám, strčím do rúry, nastavím časovač a presuniem sa na druhý koniec bytu kde je viac menej príjemný chládok a ventilátor to istí... 



Čo budeme potrebovať:

na baklažánové guľky:
2 baklažány
1 konzervu bielej fazule
1 vajce
3/4 hrnčeka ovsených vločiek
1/4 hrnčeka strúhanky
1/2 hrnčeka nastrúhaného syra
1/2 hrnčeka nasekanej bazalky
cesnak
soľ
mleté čierne korenie

na paradajkovú omáčku:
paradajkový pretlak v tetrapaku, alebo drvené paradajky
cesnak
olivový olej
bazalku
1 lyžička cukru
soľ
mleté čierne korenie


a ešte: 
 špagety




- baklažán popicháme vidličkou a dáme ho piecť na 180°C asi na 50 minút, záleží od veľkosti
- upečený, mierne vychladnutý baklažán prerežeme a dužinu lyžicou vydlabeme, dužinu dáme do misky  a vidličkou popučíme
- pridáme scedenú fazuľu, vajíčko, ovsené vločky, nastrúhaný syr, nasekanú bazalku, dobre zamiešame a pridáme toľko strúhanky, alebo pomletých ovsených vločiek aby vznikla masa z ktorej sa dajú tvarovať guľky
- dochutíme soľou a korením
- zmes odložíme aj na hodinu, pretože ovsené vločky potrebujú zmäknúť
- na plech si dáme papier na pečenie, polejeme ho olejom a rukami rozotrieme
- naolejovanými rukami formujeme guľky a ukladáme na plech
- pečieme na 180°C asi 25 minút, ja som ešte pri 240°C zapekala asi 5 minút
paradajková omáčka:

všetky suroviny dáme do kastrólka a krátko povaríme, ochutnáme a ak treba dochutíme

uvaríme špagety a môžeme podávať

baklažánové guľky s paradajkovou omáčkou a špagetami sú fakt výborné
dnes ráno sme dojedali studené od včera a boli výborné tiež... 
keďže sa dajú jesť aj samotné, viem si ich predstaviť aj ako desiatu do práce, alebo na výlet len tak so zeleninovým šalátom...
a tu je pôvodný recept podľa ktorého som varila:http://varecha.pravda.sk/recepty/baklazanove-gulky-eggplant-meatballs-fotore/59580-recept.html

2 komentáre:

  1. Pre pána krááááľa, to je teda recept! Môj kolega z Austrálie by povedal "bombička" :-D
    Baklažány milujem a vidím, že toto je tutovka. No a navyše takto parádne odskúšaná...
    Tá fazuľa v tom mi je trocha čudná, ale túto exotiku by som rada skúsila, keď odporúčaš,
    verím, že to stojí za to :-D A okrem toho ešte aj senzačne vyzerá :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. veď aj mňa tento recept príjemne prekvapil :-) pôvodný recept sa volá Eggplant meatballs... no a ja som to urobila ako pôvodná autorka, nahradila som mäso fazuľou... akurát som pridala ovsené vločky, no a chutilo aj chlapom... ak máš rada takéto jedlá vrele odporúčam :-)

      Odstrániť