utorok, 21. júla 2015

Marhuľové čatní

čatní som objavila pred pár rokmi ... najskôr som robila podľa receptov, teraz si už aj trošku vymýšľam... výhodou čatní je, že si môžem pripraviť malý pohár len tak k obedu, ale môžem si urobiť aj do zásoby, čítala som kdesi, že čatní by sa nemalo skladovať dlhšie ako jeden rok pretože chute sa potom strácajú... neviem ešte mi nikdy žiadne čatní tak dlho nevydržalo... čo je ešte pre mňa veľké plus je to, že všetko sa varí naraz a samo len s občasným zamiešaním... dôležité je v priebehu varenia ochutnávať a dolaďovať chute, pretože čatní je predovšetkým o chuti... dobré čatní by malo byť trochu sladké, trochu kyslé, štipľavé, pikantné, korenisté... žiadna s týchto chutí by namala dominovať, všetko by malo byť spojené do príjemnej chute ktorá vám vzápätí vybuchne v ústach ako explózia... a explózie majú byť riadené,  preto by si mal každý namiešať sám to čo mu chutí... 








Čo budeme potrebovať:

1kg marhúľ
1 veľkú cibuľu
100g hnedého cukru alebo med
1 lyžička mletého zázvoru
2 celé škorice
5 klinčekov
1 badián
1-2 hrste hrozienok
2-3 čili papričky
50ml balzamico ocot  tmavý
50ml vínny ocot
100ml vody
soľ
mleté čierne korenie
2 vetvičky tymiánu
hrsť mäty
hrsť medovky
1 lyžička kukuričného škrobu







 
začneme predprípravou:

- hrozienka namočíme do teplej vody

- marhule umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na kocky

- čili papričky zbavíme jadierok a nakrájame na drobno

- cibuľu nakrájame na drobno

- klinčeky je dobré dať do čajítka, alebo zabaliť do gázy, aby sme ich ľahko vylovili

- do vhodného kastróla dáme časť marhúľ a všetky ostatné prísady
- medovku, mätu a časť marhúľ odložíme na neskôr

- privedieme do varu, chvíľu miešame aby sa cukor rozpustil a necháme na miernom plameni pobublávať asi 40 minút

- keď je všetko pekne rozvarené pridáme zvyšok marhúľ a nasekanú mätu a medovku a varíme ešte asi 20 minút

- nezabúdame ochutnávať a pridávať čo treba, tak aby nám to chutilo, ja som napr. pridala trošku cukru a zázvoru

- na záver vyberieme klninčeky, badián a škoricu 

- necháme vydusiť ale tu už miešame aby sa nám spodok neprichytil

- a úplne na záver pridáme v troche vody rozmiešanú lyžičku kukuričného škrobu a za stáleho miešania necháme prevrieť

- ešte horúce plníme do pohárov

- ja čatní nesterilizujem a vydržalo mi vždy od pár dní až po niekoľko mesiacov

- čatní je fantastická príloha ku grilovanému mäsu, k syrom alebo len tak na hrianku...


2 komentáre: