hneď na úvod by sa patrilo priznať, že tekvicový prívarok z duše neznášam... u nás sa toto jedlo nevarilo a v školskej jedálni som ho totálne ignorovala a mohla nado mnou stáť učiteľka hoci aj z bičom v ruke, nedostala do mňa ani za lyžičku... ale, ako hovorí klasik, nikdy nehovor nikdy a nie je to ani tak dávno a na našej záhradke sa začali udomácňovať cukíny, patizóny a hlavne hokaido a iné maslové tekvice, zistila som, že tekvica je výborná zelenina... hlavne hokaido, na to ja nedám dopustiť... ale tekvicový prívarok nie a nie dostať dolu krkom... tak som začala experimentovať až som si vymyslela svoj postup a takto pripravený prívarok zjem aj ja a včera ho dokonca zjedla aj naša dcéra, ktorá pri vyslovení tekvicový prípravok chytá koprivku... jediný rozdiel medzi klasickým tekvicovým prívarkom a tým ako ho varím ja je v tom, že ja tekvicu varím nakrájanú na kocky a pripravujem ju tak aby sa nerozvarila... to je v podstate jediný rozdiel... dôležité je, že nám to takto všetkým chutí...
tekvicu
zemiaky
cibuľu
cesnak
kyslú smotanu
bobkový list
soľ
mleté čierne korenie
a kto chce aj kôpor
keď sa mi pri varení prívarku stalo, že sa mi tekvica rozvarila a vzniklo niečo veľmi podobné školsko-jedálenskému prívarku zmenila som postup, asi takto:
tekvicu ošúpem, pozdĺžne rozrežem, vyberiem stred a nakrájam na kocky
asi 1/4 tekvice a očistené a na kocky nakrájané zemiaky dám variť, pridám bobkový list, soľ a štipku čierneho korenia
povarím, ochutnám a dochutím... v podstate uvarím zemiakový prívarok
v druhom kastrólku na masti orestujem cibuľu, pridám ostatnú tekvicu nakrájanú na kocky, za chvíľu aj cesnak a krátko orestujem, osolím, okorením, podlejem troškou vody a zakryté dusím cca 10 minút tak, aby sa mi tekvica nerozvarila
keď je tekvica udusená jednoducho ju pridám k zemiakovému prívarku a je uvarené, ak treba dochutím
prvá časť tekvice, ktorá sa varila spolu zo zemiakmi sa rozvarí a prívarok krásne zahustí a ostatná tekvica spolu zo zemiakmi je uvarená akurát... ak robím len tak, napríklad s vajíčkom, pridávam aj kôpor... teraz som varila prívarok ako prílohu k mäsu, preto bez kôpru
k prívarku som robila bravčové výpečky podľa tohto receptu, samozrejme šampiňóny som vynechala
no a takto nám to chutí - výborné mäso a k tomu zemiakovo tekvicový prívarok všetko pekne na jenom tanieru chýba už len veľká lyžica...
S tou tekvicou sme na tom asi mnohí rovnako :-) A čo sa týka kombinácie tekvicový prívarok a výpečky z bravčového mäsa, môže byť. Ďakujem za nápad! https://fotografiedb.wordpress.com/2015/07/14/moje-prve-tohorocne-tekvice/
OdpovedaťOdstrániťtak ja tohto roku nemám nič... tekvice, cukety som sadila 2x a zožrali námi ich slimáci, 1x úplne že komplet asi 20 koreňov a 2x mi zostali dva korene hokaida, ale myslím si, že s nich nič nebude... no do jedu... ešteže ma zásobuje švagriná :-) ako hovorí môj muž aspoň sa neprejeme... a čo sa týka kombinácie vznikla náhodou , robila som výpečky so zemiakmi, zemiaky sa zjedli a mäso zostalo aj na druhý deň... tak bolo s prívarkom a všetkým chutilo...
OdstrániťPôvodne som chcela dať komentár na google+, ale tam mi to nešlo.
OdpovedaťOdstrániťChachachaaááá :-))) no ja som sa dobre zasmiala na tomto čítaní. Takto filištínsky prejsť cez rozum samej sebe? :-D Toto sa volá snaha .-) Ja tiež nie som extra milovníčka tekvicového prívarku, ale moja rodina áno. Zaujímavé, tiež ho mám radšej, ak je tekvica na väčšie kúsky. Preto sa vždy ponáhľam pokrájať ju ručne, lebo môj muž kúpil na ňu strúhadlo a rád ju strúha... tak ho musím predbehnúť :-) Jo, ešte mi napadlo, že nápad s výpečkami určite povýšil celé jedlo na fajnú mňamku :-)
OdpovedaťOdstrániťtak našťastie u nás nič také ako strúhanie nehrozí, pretože to nikto nemá rád... chvalabohu... ale nabudúce toho svojho kľudne nechaj nech strúha, ale len polovicu... druhú polovicu nakrájaj na kocky, tá nastrúhaná tekvica to krásne zahustí a budete spokojní obaja :)
Odstrániť