18 júla 2015

Hruškový koláč

už pomerne dávno nepečiem koláče na veľký plech, keď sme doma len my dvaja s mužom celkom nám stačí len takýto malý koláčik a veru ho jeme aj dva dni... a keď prídu nečakane deti zjeme ho na posedenie a ujde sa každému... tento koláč je toho príkladom, pečiem ho do okrúhlej formy a aj keď ja hrušky moc nemusím raz upečiem hruškový, raz jablkový alebo broskyňový podľa toho aké mám ovocie...




budeme potrebovať:

na cesto:
400g múka hladká
200g maslo
1 žĺtok
1 lyžička práškový cukor
štipka soli
3-4 lyžice studenej vody
   
náplň:
hrušky, hrozienka
škorica mletá
cukor hnedý
   
bielok na potretie


pripravíme si krehké cesto: studené maslo nakrájame, pridáme ostatné suroviny a rýchlo spracujeme na hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme tak na dve hodinky do chladničky.
Odležané cesto rozdelíme na dve časti. Jednu rozvaľkáme a vyložíme ňou dno okrúhlej formy.

Hrušky očistíme, zbavíme jaderníka a nakrájame po dĺžke. Hrozienka namočíme do vody.

Hrušky poukladáme dookola formy, posypeme hrozienkami, škoricovým cukrom a hnedým cukrom.

Vyvaľkáme druhú časť cesta, povykrajujeme "vzor" a uložíme na vrch koláča. 

Okraje prehneme smerom dovnútra a prstom dookola pozatláčame. 

Potrieme bielkom, zo zbytkov cesta povykrajujeme ozdoby a dozdobíme koláč 

Pečieme na 180°C asi 45 minút, ešte teplý posypeme práškovým cukrom





2 komentáre: