streda, 3. februára 2016

Šunkové kvietky z kysnutého cesta



nerobím často pečivo z bielej múky, tentokrát som ale urobila výnimku a upiekla som šunkové kvietky a pletenky... domáce pečivo je výborné len má jednu chybu -  nestačím sledovať ako rýchlo mizne a už ho niet... aj toto pečivo sme zjedli behom pol hodiny







Čo budeme potrebovať:

500g polohrubej múky
250ml mlieka
100g masla
1 žĺtok
1/2 kocky droždia
1 malá lyžička soli

a ešte:
šunku
paradajkovú pastu
tvrdý syr na posypanie
sézamové a ľanové semienka

poďme nato:
do misky dáme kvasnice a vlažnú vodu, vidličkou dobre rozmiešame
pridáme preosiatu múku, zmäknuté maslo, žĺtok a soľ
vypracujeme cesto, prikryjeme a necháme vykysnúť

cesto vyvaľkáme na celkom tenko a vykrajujeme kolieska podľa veľkosti šunky
každé koliesko potrieme paradajkovou pastou, položíme koliesko šunky a zakryjeme kolieskom cesta
kolieska narežeme smerom do stredu a každú časť prehneme-otočíme
potrieme vajíčkom, posypeme syrom, semienkami
ukladáme na plech, necháme podkysnúť a dáme piecť do vyhriatej rúry na 220°C asi 10-15 minút podľa veľkosti koliesok

každé koliesko narežeme 8x smerom do stredu, každý kúsok otočíme buď -
vždy dva kúsky od seba alebo k sebe (obr.1-3) alebo každý kúsok rovnakým smerom (obr.4)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára