nedeľa, 27. marca 2016

Zelená polievka s vajíčkovým batôžkom


Teraz, skoro na jar, keď sú ešte všetky bylinky pod zemou začína sezóna medvedieho cesnaku. Táto užitočná rastlinka rastie popri potokoch, vo vlhkých lesoch kde pod stromami vytvára husté porasty. Keď vstúpite na také miesto omámi vás silná cesnaková vôňa. Medvedí cesnak rastie len asi dva mesiace, potom ide do kvetu a postupne uschne.
Momentálne je krásne počasie tak sme ho využili na prechádzku. Spojili sme príjemné s užitočným a priniesli sme si aj trochu medvedieho cesnaku. Pre mňa je najväčšia pochúťka tvaroh s nasekaným medvedím cesnakom len tak na chlebík... takže bola aj pomazánka aj pod mäso a aj takúto zelenú polievku som navarila...
k jari a k Veľkej Noci patria vajíčka a aj k tejto polievke sa veľmi hodia... kto chce uvarí si vajce na tvrdo,  ja robím stratené vajíčka tie máme najradšej, pretože sú tak akurát polomäkké...
spôsob varenia vajec ktorý som použila pri tomto recepte  je skôr taký efektný, vhodný nielen do polievok ale aj na misy alebo len tak položiť na plátok mäsa...


zelenú polievku podávame s vajíčkom, ale aj s chlebovými krutónmi alebo tvrdým syrom nakrájaným na kocky...


                               a takto chutilo našej krásnej vnučke Julinke :-)


Čo budeme potrebovať:

medvedí cesnak 
špenát čerstvý alebo mrazený
zemiaky
smotanu na varenie
soľ
mleté čierne korenie
citrónovú šťavu
a vajíčka

uvariť polievku je celkom jednoduché -
najskôr uvaríme v osolenej vode zemiaky
vody dáme len tak akurát aby boli zemiaky zaliate a zemiakov len trochu, slúžia predovšetkým na zahustenie polievky
keď sú zemiaky mäkké pridáme špenát a medvedí cesnak a krátko povaríme
polievku rozmixujeme, pridáme smotanu na varenie a za stáleho miešania prevaríme
dochutíme soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou, stačí pár kvapiek...

vajíčkové batôžky - potravinovú fóliu nastriháme a stred potrieme olejom
fóliu vložíme do šálky a vyklepneme vajíčko
okraje fólie podvihneme a pomocou povrázku zaviažeme tak aby nám vznikli malé batôžky
neuväzujeme veľmi natesno, pretože vajíčko varením zväčší svoj objem
batôžky dáme variť do vriacej vody asi na 3-4 minúty
vajíčka uvoľníme z fólie a môžeme podávať 

2 komentáre:

  1. vajíčkové batôžky - výborný nápad, rada vyskúšam. Len mi je ľúto, že u nás pod Tatrami nenájdem medvedí cesnak. Pozdravujem spod zasnežených Tatier.
    Ľuba

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ľubka ďakujem... medvedí cesnak je vynikajúci ale ak ho nemáš dá sa nahradiť špenátom a normálnym cesnakom... Tatry milujem a keby som mohla tak sa tam hneď presťahujem aj ten cesnak by som oželela :-)

      Odstrániť