Cestoviny milujem, robím ich často a na veľmi veľa spôsobov. Väčšinou je to varenie na spôsob čo dom dal, ale mäsové guľky v paradajkovej omáčke robím vždy rovnako.
Niekto mäsové guľky varí v omáčke, ja ich pečiem v rúre. Na povrchu sú chrumkavé a vo vnútri šťavnaté. K tomu jednoduchá paradajková omáčka, špagety - pre mňa úplne dokonalý obed.
Paradajková omáčka:
pasírované paradajky
a paradajky vo vlastnej šťave
alebo sparené, ošúpané a nadrobno nakrájané paradajky
cesnak
bazalku, oregáno
soľ, mleté čierne korenie
cukor
olivový olej
Ja na výrobu takejto omáčky používam polotovary, z čerstvých rajčín robím len keď máme vlastné na záhrade.
Postup je veľmi jednoduchý - pasírované paradajky a paradajky vo vlastnej šťave vylejeme do hrnca a povaríme s trochou olivového oleja. Pridáme pretlačený cesnak, podľa chuti soľ a čierne korenie. Pridáme lyžičku cukru, ten zvýrazní chuť paradajok. Na záver pridáme bazalku a oregáno.
Mäsové guľky:
pomleté bravčové mäso, napr. plecko
za hrsť postrúhaného tvrdého syra
posekané bylinky - petrželka, majoránka
soľ, mleté čierne korenie, mletý kmín
a trochu studenej vody
strúhanka na obaľovanie
Potom tvoríme guľky, ja si pomáham naberačkou na zmrzlinu, guľky majú rovnakú veľkosť, čo je dôležité pri pečení.
Ja guľky ešte vyváľam v jemnej strúhanke, po upečení sú pekne chrumkavé, ale nie je to nutné.
Guľky ukladáme na plech, na pečiaci papier, pokvapkáme olejom a dáme piecť do rozohriatej rúry na 230°C asi na 20-25 minút - je dôležité aby sa mäso zatiahlo a nepustilo zbytočne veľa šťavy. Ak sú guľky malé netreba ich dlho piecť aby neboli suché.
Uvarené špagety sceďte a vložte do omáčky. Dobre zamiešajte a podávajte s mäsovými guľkami.
Alebo podávajte špagety, omáčku a guľky zvlášť nech si naloží každý sám tak, ako mu chutí.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára