pondelok 4. júna 2018

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke so špagetami



Cestoviny milujem, robím ich často a na veľmi veľa spôsobov. Väčšinou je to varenie na spôsob čo dom dal, ale mäsové guľky v paradajkovej omáčke robím vždy rovnako.

Niekto mäsové guľky varí v omáčke, ja ich pečiem v rúre. Na povrchu sú chrumkavé a vo vnútri šťavnaté. K tomu jednoduchá paradajková omáčka, špagety - pre mňa úplne dokonalý obed.










Paradajková omáčka:
pasírované paradajky 
a paradajky vo vlastnej šťave
alebo sparené, ošúpané a nadrobno nakrájané paradajky
cesnak
bazalku, oregáno
soľ, mleté čierne korenie
cukor
olivový olej

Ja na výrobu takejto omáčky používam polotovary, z čerstvých rajčín robím len keď máme vlastné na záhrade.
Postup je veľmi jednoduchý - pasírované paradajky a paradajky vo vlastnej šťave vylejeme do hrnca a povaríme s trochou olivového oleja. Pridáme pretlačený cesnak, podľa chuti soľ a čierne korenie. Pridáme lyžičku cukru, ten zvýrazní chuť paradajok. Na záver pridáme bazalku a oregáno.



Mäsové guľky:
pomleté bravčové mäso, napr. plecko
za hrsť postrúhaného tvrdého syra
posekané bylinky - petrželka, majoránka
soľ, mleté čierne korenie, mletý kmín
a trochu studenej vody
strúhanka na obaľovanie



Všetky prísady na guľky zmiesime, postupne pridávame studenú vodu a dobre premiesime. Voda masu spojí, netreba použiť vajíčko. Vodu pridávajte po lyžičkách až pokiaľ nie je masa kompaktná a tak trochu lepkavá, samozrejme nesmie byť premočená aby sa vám guľky nerozpadávali.

Masu nechajte odpočívať asi hodinku nech sa chute prepoja.


Potom tvoríme guľky, ja si pomáham naberačkou na zmrzlinu, guľky majú rovnakú veľkosť, čo je dôležité pri pečení.
Ja guľky ešte vyváľam v jemnej strúhanke, po upečení sú pekne chrumkavé, ale nie je to nutné.

Guľky ukladáme na plech, na pečiaci papier, pokvapkáme olejom a dáme piecť do rozohriatej rúry na 230°C asi na 20-25 minút - je dôležité aby sa mäso zatiahlo a nepustilo zbytočne veľa šťavy. Ak sú guľky malé netreba ich dlho piecť aby neboli suché.




Uvarené špagety sceďte a vložte do omáčky. Dobre zamiešajte a podávajte s mäsovými guľkami. 

Alebo podávajte špagety, omáčku a guľky zvlášť nech si naloží každý sám tak, ako mu chutí.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára