Ani sa mi nechce veriť, že naša najstaršia vnučka Agátka má už 7 rokov.
Na oslave sa zišla celá rodina. Gratulácie, darčeky aj sfúknutie sviečok. Všetko bolo tak ako má byť.
Deti zažili búrku aj bitku s vodnými balónikmi, vybláznili sa do sýtosti :-) a ja ako každý rok som upiekla tortu
Piekla som len polovičný korpus, čiže nízky. Ak sa vám nechce piecť, môžete ho nahradiť nepečeným korpusom - podrvené sušienky zmiešajte s rozpusteným maslom, prípadne džemom a vypracujte pevnú hmotu ktorú natlačíte na dno tortovej formy.
Korpus:
3 bielky
80g práškového cukru
50g čokolády, môže byť horká ale aj mliečna
50g masla
3 žĺtka
50g polohrubej múky
1/2 prášok do pečiva
10g kakaa
Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, čokoládu rozpustíme nad parou, odstavíme, pridáme povolené maslo a len zamiešame. Túto zmes prilievame za stáleho šľahania do snehu a potom postupne pridávame všetky žĺtka. Preosiatu múku, prášok do pečiva a kakao lyžicou premiešame a pridáme do vyšľahaného základu.
Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy.
Pečieme v rozohriatej rúre na 160°C asi 25 minút. Ja som piekla vo forme o priemere 23 cm.
Upečený korpus necháme vychladnúť.
Plnka:
500g jemného tvarohu
250ml kyslej smotany
250ml šľahačkovej smotany
2 želatínové stužovače za studena
2 lyžice cukru
1 vanilkový cukor
200g čučoriedky + cukor
Čučoriedky spolu s cukrom povaríme. Prepasírujeme cez sitko a necháme vychladnúť.
Tvaroh, kyslú smotanu a cukor podľa chuti vymiešame, pridáme vyšľahanú šľahačku.
Stužovače zarobíme podľa návodu, primiešame trochu tvarohovej hmoty, opatrne aby sa nevytvorili hrudky, postupne pridávame až minieme všetko.
Hmotu rozdelíme do troch misiek. Do prvej najväčšej časti dáme 2/3 čučoriedok, do druhej menšej časti dáme zbytok a tretiu najmenšiu časť necháme bielu.
Korpus vyberieme z formy, formu umyjeme a korpus vložíme späť. Po obvode vložíme pás papiera na pečenie. Do takto pripravenej formy nalejeme najtmavšiu plnku, potom do stredu nalejeme svetlú plnku a do stredu nalejeme bielu plnku. Formou mierne pobúchame aby sme vyhnali prípadné bublinky a tortu dáme vychladiť aspoň na dve hodiny.
Poleva:
200g bielej čokolády
125 ml šľahačky
50g maslo
Šľahačku opatrne zohrajeme, nesmie vrieť, pridáme maslo a čokoládu a miešame až do rozpustenia. Už nevaríme.
Čokoládu vylejeme na povrch torty a uhladíme.
Na bielu polevu som namaľovala rozpustenou tmavou čokoládou obrázok a ozdobila čučoriedkami, malinami a kvetinami.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára