Recept na túto výbornú omáčku k mäsu mám od dcéry a je dokladom toho, že aj stará kuchárka sa môže učiť od mladej :)
Ja som k omáčke robila závitky, tie sa dajú robiť na mnoho spôsobov, ale hodí sa aj k pečenému mäsu alebo plátkom na prírodno.
Je fakt výborná.
Čo budeme potrebovať:
bravčové závitky:
bravčové mäso - plecko, krkovičku, stehno
slaninu
horčicu
cibuľu
plnotučnú horčicu
soľ, mleté čierne korenie, rasca drvená
vývar alebo bujón
párok alebo hocičo iné čo máte radi
omáčka:
výpek z mäsa
3 vajíčka uvarené na tvrdo
3-4 kyslé uhorky
lyžica horčice
Bravčové závitky:
Mäso nakrájame na rezne, naklepeme, osolíme a okoreníme. Z jednej strany potrieme horčicou, položíme plátok slaniny, párok a zabalíme. Previažeme kuchynským špagátom.
Závitky obalíme v hladkej múke.
Na masti, alebo oleji rozpražíme slaninku, pridáme cibuľu a krátko opražíme.
Pridáme závitky a opečieme ich zo všetkých strán. Podlejeme horúcim vývarom alebo bujónom, prikryjeme a dáme dusiť do vyhriatej rúry na maximum, po 10 minútach znížime na 200°C a dusíme asi 1 až 2 hodiny podľa množstva.
Mäso vždy podlievajte vriacou vodou, nikdy nie studenou aby ste ho nešokovali.
Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a výpek použijeme na prípravu omáčky.
Omáčka:
Vajíčka uvaríme na tvrdo, kyslé uhorky nakrájame alebo nastrúhame na hrubé slížiky.
Do výpeku pridáme vajíčka, uhorky a lyžicu horčice. Premiešame, ak treba prilejeme horúci vývar alebo vodu a pod pokrievkou dusíme asi 15-20 minút. Ak treba dosolíme a dokoreníme.
Závitky, zbavené špagátu vložíme do horúcej omáčky. Podávame so zemiakovou kašou alebo ryžou. Ak by ste túto omáčky robili k pečenému mäsu hodí sa k nemu aj knedľa. Táto omáčka má skrátka široké použitie.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára