08 decembra 2018

Obed lenivej ženy

Obed lenivej ženy, alebo obed z jedného hrnca. Moje veľmi obľúbené varenie.
Jednoducho prehľadám chladničku, komoru a priľahlé priestory a všetko čo sa hodí dám na jednu kopu. 
Očistím, nakrájam, šupnem do hrnca a v trúbe upečiem. Trvá to asi 20 minút aj s uprataním kuchyne a za slabú hodinku otvorite rúru a obed je na stole.
A čo je dôležité takýto obed sa v podstate nedá uvariť 2x po sebe rovnaký. Vždy je tam čosi iné, sezónne a ak vynecháte mäso vôbec nič sa nestane.




Najskôr si nachystáme všetku zeleninu ktorú máme doma:
cibuľu
cesnak
mrkvu
paštrnák
stopkatý zeler
tekvicu Hokaidó
zemiaky
a jabĺčko

ak ste mäsožravci tak:
bravčové plecko alebo iné mäso
slaninku

masť alebo olej 
soľ, korenie
a bylinky

Najskôr si všetku zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame. 
Cibuľu na mesiačiky, cesnak necháme celý, mrkvu a paštrnák na hrubšie špalíky, tekvicu Hokaido zbavenú dužiny krájame aj so šupou, zemiaky prekrojíme na polovicu, jabĺčko na mesiačiky ale pridať môžeme aj inú zeleninu podľa vlastnej chuti.


Na troche masti opečieme pásiky slaniny, pridáme mäso nakrájané na rezne a prudko opečieme z oboch strán. Opečené mäso osolíme, okoreníme a odložíme.
Vo výpeku opečieme zeleninu, osolíme, okoreníme a mäso vrátime späť do hrnca. Podlejeme máličko vodou alebo vývarom, prikryjeme a dáme do rúry asi na 45 až 60 minút.
Ak máte, pridajte bylinky. Ja si pestujem bylinky na balkóne, teraz sú už vnútri a dobre sa im darí. 
Pridala som petrželku, majoránku a oregáno.


Keď je všetko upečené, kastról odokryjeme, mäso schováme pod zeleninu aby sa zbytočne nevysušilo 
a necháme odokryté zapiecť.
A obed je hotový. 
Teraz v zime sme si k nemu dali výbornú čalamádu z bielej kapusty.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára