10 marca 2019

Tlačenka


Nedávno si môj muž zmyslel, že navarí huspeninu a že keď už varí huspeninu, uvarí si aj tlačenku. 
Nakúpil čo bolo treba, navaril huspeniny aj tlačenky a ja som len koštovala a fotila. Také varenie sa mi páči.











Čo budeme potrebovať:

bravčovú hlavu
bravčové koleno
bravčový jazyk
bravčové srdce
bravčovú nožičku
bravčové kože
bobkový list
celé čierne korenie

na dochutenie:
majoránku
cesnak
soľ
mleté čierne korenie


Mäso ak treba očistíme, pretože občas si ho prinesiete z obchodu domov aj s chlpami. Všetko mäso dáme variť do studenej vody, pridáme 2-3 bobkové listy, celé čierne korenie  a varíme na miernom plameni asi 2 hodiny. Všetko záleží od toho ako veľa mäsa varíme. Treba to sledovať. Keď je mäso uvarené, oddeľuje sa od kosti, vyberieme ho a necháme schladiť.
Potom mäso oddelíme od kosti a nakrájame na hrubšie pásiky.
Kože pomelieme a pridáme k pokrájanému mäsu. Túto zmes zriedime horúcim vývarom z mäsa.
Pridáme soľ, mleté čierne korenie, pretlačený cesnak (celú hlavu, alebo ako kto má rád) a majorán.
Všetko spolu dobre premiešame a ochutnávame a pridávame soľ, cesnak, majorán podľa našej chuti. Zmes by mala byť trošku slanšia.
Keď už je všetko ako má byť môžeme plniť tlačenkové sáčky. My sme naplnili jeden širší a jeden tenký.
Naplnené tlačenky uložíme do chladu, občas ich môžeme pretočiť aby bolo mäso rovnomerne rozložené. 


Na druhý deň môžeme konzumovať samozrejme s  cibuľkou a dobrým chlebom. 
Samozrejme rozdávame, teda aspoň u nás je to tak, že robíme aj pre deti.   
A tak, aj keď nebola zabíjačka, výslužka bola. Všetkým sa ušla aj tlačenka aj huspenina. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára