25 mája 2019

Bratislavské bravčové plecko

Bratislavské bravčové plecko, alebo tiež Bratislavské rolované plecko patrilo kedysi k jedlám ktoré sa podávali hádam v každej reštaurácii ako hotové jedlo.
Aj doma sme ho pripravovali celkom často. Nie na základe nejakého receptu, ale len tak po pamäti.
Nedávno som natrafila na originál recept podľa ČSN. Podľa týchto noriem sa pripravoval v reštauráciách aj v závodných jedálňach. Tak sme sa pustili s manželom do varenia a dopadlo to výborne. 







Čo budeme potrebovať:

1 kg bravčové plecko
200 g cibuľa
50 g rajčinový pretlak
80 g hladkej múky
1 citrón
500 ml mlieko
100 ml smotana 12%
40 g uvarená mrkva
40 g uvarený zeler
40 g sterilizovaný hrášok
50 g sterilizovaná uhorka
soľ

Takúto presnú gramáž pri receptov z mäsa zvyčajne neuvádzam, ale tentoraz som varila podľa starej československej normy a tam je presne všetko uvedené. Napríklad aj soľ 30 g a voda pitná 600 ml. Preto ak chcete vážiť, kľudne tak urobte. Budete mať istotu, že ste uvarili jedlo presne tak ako má chutiť.


Najskôr si pripravíme plecko. Mäso narežeme, vytvarujeme a zrolujeme. Upravíme do tvaru valca.. Previažeme niťou, posolíme. Ja som napriek originál receptu, strčila dnu kúsky slaninky aby mäso nebolo suché. Ale nebolo to vôbec potrebné. 


Cibuľu nakrájame a osmahneme na masti, oleji. Pridáme zrolované mäso a prudko ho opečieme zo všetkých strán. Pridáme rajčinový pretlak, podlejeme  horúcou vodou a pod pokrievkou dusíme do mäkka. Počas dusenia mäso obraciame a podľa potreby podlievame vodou.


Keď je mäso mäkké vyberieme ho a odstránime nite.

Šťavu vydusíme až na tuk. Zaprášime múkou, osmažíme, podlejeme vodou, pridáme citrónovú šťavu a dobre prevaríme. Počas varu pridávame mlieko, prevaríme, ak treba dosolíme a nakoniec zjemníme smotanou a necháme už len prevrieť. 
Takto pripravenú omáčku precedíme cez husté sitko.

Do hotovej omáčky pridáme na kocky nakrájanú uvarenú mrkvu a zeler, pridáme nakrájanú sterilizovanú uhorku a mrazený alebo sterilizovaný hrášok.
Omáčku necháme prevrieť.


Rolované plecko nakrájame na porcie a podávame s omáčkou, knedľou alebo cestovinami.

My sme ho varili v sobotu s knedľou a mali sme ho aj v nedeľu s cestovinami. A s cestovinami nám to chutilo viac.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára