28 augusta 2019

Torta pre Agátku - 8 rokov



Ani tohto roku som nevynechala tradíciu pečenia torty k narodrninám. Tentokrát pre našu prvorodenú vnučku Agátku, ktorá už má neuveriteľných 8 rokov.
Aj keď torta nie je ničím vynímočná - korpus taký aký robím bežne, tvarohová plnka, ovocie - musím ju sem pridať, lebo veď tradícia :-)














 Korpus:

6 bielkov
180g práškového cukru
100g čokolády, môže byť horká ale aj mliečna
100g masla
6 žĺtkov
100g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
20g kakaa

Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, čokoládu rozpustíme nad parou, odstavíme, pridáme povolené maslo a len zamiešame. Túto zmes prilievame za stáleho šľahania do snehu a potom postupne pridávame všetky žĺtka. Preosiatu múku, prášok do pečiva a kakao lyžicou premiešame a pridáme do vyšľahaného základu.
Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Piekla som v dvoch menších formách. Chceka som aby torta mala menší obvod ale bola vysoká.
Pečieme v rozohriatej rúre na 160°C asi 40 minút. Ak ju budete piecť v klasickej forme, priemer 26cm, doba pečenia sa posunie asi o 10 minút.
Upečený korpus necháme vychladnúť. 

Plnka:
500 g jemného tvarohu
500 ml šľahačkovej smotany
vanilkový cukor
práškový cukor podľa chuti

Smotanu vyšľaháme. Tvaroh najprv vyšľaháme s cukrom a potom spojíme s vyšľahanou šľahačkou. Nedávala som ani stužovač ani želatínu. Torta sa hneď zjedla tak mi to prišlo zbytočné.

Jahodové želé:
Jahody s cukrom varíme, mierne vychladnuté rozmixujeme. Zmes si odmeráme a doplníme vodou v ktorej sme rozmiešali Zlatý klas tak aby sme mali pol litra. Tuto zmes varíme tak ako puding.
Ak sa vám nechce robiť takéto želé, použite jahodový džem.

Ganache z bielej čokolády:
250 ml  šľahačkovej smotany 33% privedieme k varu, odstavíme a pridáme 250 g bielej čokolády. Miešame až do rozpustenia. Môžete si ju pripraviť vopred a dať do chladničky vychladiť. 
Ganache nie je klasická poleva ale skôr krém. Tortu natierajte vo viacerých vrstvách. 

Vychladnutý korpus rozkrojíme na 4 časti. Každý potrieme jahodovým želé (alebo džemom) a plnkou. Tenkou vrstvou plnky potrieme aj celú tortu a odložíme ju do chladu, najlepšie na noc.
Potom tortu potrieme čokoládovou polevou a ozdobíme ovocím, kúskami čokolády, keksíkmi a pod. A môže sa ísť gratulovať.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára