Keď sa hruškám v našom sade darí, mne nezostáva nič iné len ich spracovať. Hlavne keď nie sú najvhodnejšie na priamy konzum. Ale na džem, zaváranie a rôzne koláče sú úplne fantastické.
Aj keď bežnejšie robím jablkové pité aj toto hruškové je výborné.
na cesto:
600 g hladkej múky
180 g práškového cukru
250 g masla
2 menšie vajíčka
1 bal. prášku do pečiva
štipka soli
múku zmiešame s cukrom, práškom do pečiva a soľou. Pridáme vajíčka a zmäknuté maslo. Vypracujeme hladké cesto ktoré prikryjeme a necháme odpočívať asi 30 minút.
na náplň:
asi 1,5 kg už očistených hrušiek
1 bal. Zlatý klas
asi 4-5 lyžíc trstinového cukru
1 bal. vanilkového cukru
1 bal. škoricového cukru
Hrušky očistíme a nakrájame na drobnejšie. Pridáme všetky prísady do náplne a zamiešame. Cukru dáme podľa toho aké sú sladké hrušky, netreba to zbytočne preháňať.
Odpočinuté cesto si rozdelíme na dve časti. Jednu o niečo väčšiu. Túto väčšiu časť vyvaľkáme na veľkosť plechu 35 x 25 cm. Ja cesto vaľkám na pečiacom papieri. Naznačím si veľkosť podľa plechu a cesto vyvaľkám o niečo väčšie.
Cesto prenesieme na plech aj s pečiacim papierom tak aby sme pokryli aj boky plechu.
Cesto popicháme vidličkou a navrstvíme naň hruškovú plnku. Bude sa zdať, že plnky je veľmi veľa ale pokojne to tam dajte všetko, bude to dobré.
Druhú, menšiu časť cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu a pomocou valčeka preložíme na plech. Popicháme vidličkou a potrieme rozmiešaným vajíčkom.
Pečieme na 180°C asi 40 minút.
Ešte horúci koláč posypeme práškovým cukrom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára