14 mája 2015

Kuracia roláda z parného hrnca

parný hrniec je môj takmer každodenný pomocník... je to výborná pomôcka pre lenivých kuchárov, všetko naskladáte do parného hrnca nastavíte a máte navarené, navyše môj parný hrniec sa dá nastaviť na rôzne dĺžky varenia preto môžem dať do paráka mäso, zemiaky aj zeleninu naraz, nastavím dobu parenia a o ostatné sa už postará môj pomocník parák, som s ním nadmieru spokojná... je to výborná pomôcka aj pre začiatočníkov kuchárov, ktorí častokrát nevedia dochutiť jedlo... v parnom hrnci sa prejavia prirodzené chute jednotlivých surovín a tak netreba soliť, koreniť, často stačia len bylinky a ak treba soliť a koreniť tak len minimálne... a to samozrejme nehovorím o tok aký výborný pomocník je to pre dietárov... ja som sa takto naučila málo soliť a vôbec nám to nechýba... jediná nevýhoda paráku je, že mäso nie je také pekné a nemá krásnu zapečenú farbu, prípadne kôrčičku ako keď ho pečiem v rúre... a tak občas zhreším a mäso aj zemiaky z paráku dám ešte zapiecť do rúry - tak to bolo aj v prípade tohto receptu...


 



Čo budeme potrebovať:

kuracie mäso

Plnka rožková:
10 rožkov
5 vajec
cesnak, soľ
bylinky - petržlenová vňať, majoránka

Plnka kuracia:
kuracia pečeň
cibuľa
soľ, rasca














Mäso:
ako prvé si nakrájame mäso na rezne
na dosku dáme fóliu, na fóliu naukladáme rezne tak aby sa prekrývali a jemne ich naklepeme - výhodou takto pripravovanej rolády je, že nepotrebujete celý plát mäsa, ak mäso preložíte a jemne sklepete v pare sa scelí a vytvorí celý, jednoliaty plát

Plnka rožková:
5 rožkov namočíme do vody a vyžmýkame
5 rožkov nakrájame na kocky a zmiešame ich s vyžmýkanými rožkami, pridáme rozhabarkované vajcia, pretlačený cesnak, petržlenovú vňať, majoránku, soľ a dobre premiešame

Plnka kuracia:
cibuľu speníme na masti, pridáme očistené, na drobnejšie nakrájané kuracie pečienky a opražíme, pridáme drvenú rascu a trochu osolíme 


keď máme všetko nachystané môžeme začať plniť
na doske už máme nachystanú fóliu a na nej plát mäsa, na mäso rozložíme rožkovú plnku a do stredu uložíme pečienku
opatrne pomocou fólie roládu zrolujeme a ešte fóliou párkrát omotáme
dáme do parného hrnca, pridáme aj zemiaky v šupe
mäso som parila 60 minút a zemiaky 30 minút
dosť rožkovej aj pečienkovej plnky mi ostalo tak som ju zmiešala a dala piecť do rúry
keď bolo mäso hotové, preložila som ho na pekáčik, fóliu  prestrihla a odstránila, počas parenia sa v nej nazhromaždí šťava o ktorú netreba prísť
pridala som zemiaky, posypala bylinkami a dala na 10 minút zapiecť

podávala som so zeleninovým šalátom...




2 komentáre:

  1. Parádna roláda! Pripadám si ako ťulpas, keď si spomeniem, ako som rolovala kuracie prsia plnené
    pečienkou a rozsypávala sa mi... vrrr... a takto mi to nedocvaklo. Ďakujem za dobrý nápad. I recept
    je senzi ... inšpirujem sa, lebo u nás kuracina vedie.
    Btw. krásne fotky!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem... ja rada používam parný hrniec nielen na zeleninu ale aj na mäso, na kuracinu a ryby je úplne ideálny pretože mäso sa v ňom nevysušuje... no a na vymýšľanie rôznych rolád som špecialista - hlavne keď má prísť rodina - je toho veľa, zasýti to, pekne to vyzerá a neminiem toľko mäsa... ha-ha ešte aj ušetrím...
      Vareška, tvoja pochvala ma potešila :-)

      Odstrániť