Kedysi sa takto varilo. V nedeľu sa uvarila hovädzia polievka a mäso z polievky sa podávalo s knedľou a omáčkou. U nás to bola najčastejšie rajčinová a tú som moc rada nemala a chrenovú už vôbec. Až ako dospelá som im prišla na chuť. A chrenovú milujem. Keď varím toto jedlo zvyčajne robíme dve omáčky, chrenovú aj rajčinovú. Ja milujem chrenovú a muž zase rajčinovú.
Čo budeme potrebovať:
hovädzie mäso - kližku, stehno...
3-4 bobkové listy
10 ks celé čierne korenie
3 ks celé nové korenie
soľ
chrenová omáčka:
hovädzí vývar studený
chren čerstvý alebo sterilizovaný
mlieko
citrónová šťava
cukor
soľ
na zápražku:
masť
hladká múka
parená knedľa:
recept na parenú knedľu ale aj rajčinovú omáčku nájdete TU !!!
Najprv si dáme variť mäso. Môžeme variť polievku alebo uvariť mäso a vývar použiť do omáčky. Ja som volila ten druhý spôsob.
Mäso a koreniny varím v tlakovom hrnci. Použila som kližku. Keď je mäso uvarené vyberieme ho a zabalíme do alobalu alebo prikryjeme a odložíme do tepla.
Omáčka:
na masti/oleji pripravíme zápražku z hladkej múky. Zalejeme studeným vývarom a za stáleho miešania varíme až nám vznikne hustá, lesklá kaša bez hrudiek. Ak by sme použili horúci vývar urobia sa nám hrudky a tie už nerozvaríme. Preto je dobré odliať si aspoň liter vývaru a nechať ho vychladnúť. Na ďalšie riedenie omáčky môžeme použiť aj teplý vývar. Zriedenú omáčku varíme asi 15 minút.
Potom pridáme mlieko, alebo smotanu na varenie, necháme prevrieť, pridáme nastrúhaný chren a dochutíme citrónovou šťavou, cukrom a soľou. Miesto čerstvého chrenu môžeme použiť sterilizovaný. Ja používam steriliovaný je to jednoduchšie a rýchlejšie hotové. A hlavne čerstvý nie je vždy dostať a sterilizovaný je vždy poruke.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára