30 júna 2013

Kúsky mäsa so syrovou omáčkou a špenátovými rezancami






Moje obľúbené domáce cestoviny sú určite špenátové... k mäsu, do polievky,  alebo len tak s tvarohom...







28 júna 2013

Cuketový koláč s citrónovou polevou



Cuketa je veľmi univerzálna zelenina, výborná do šalátov, slaných koláčov, k mäsu ako príloha, ale výborná je aj do sladkých koláčov, zákuskov, muffín... tento koláčik robím veľmi rada pretože je rýchlo hotový, šťavnatý a s citrónovou polevou výborný kyselkavý...



Baklažánové lasagne



Moje naj, naj obľúbené letné jedlo, neviem sa ho dojesť a preto ho aj často pripravujem....









27 júna 2013

Slivkové čatní a vysmážaný hermelín


Čatní je omáčka používaná v indickej a juhoázijskej kuchyni, pripravovaná z čerstvých surovín... v Európe sa predáva aj ako sterilizovaná omáčka vhodná na grilovanie, k mäsu aj zelenine. Základom čatní je ovocie alebo zelenina dochutené zmesou korenia a byliniek, takže výsledná chuť je sladko-kyselkavo-pálivo-pikantná :-) Čatní si môžete spraviť z čoho len chcete, výsledná chuť je len na vás a na vašej chuti.

19 júna 2013

Šalát zo stopkatého zeleru

Začína nám leto a s tým spojené horúčavy... u mňa sa to automaticky spája so zmenou v jedálničku. Na prvé miesto sa dostanú šaláty každého druhu, len tak, alebo s dobrou domácou bagetkou. Mimochodom tento šalát je výborný aj k pečenému alebo grilovanému mäsu...

17 júna 2013

Slané plnené pečivo


Slané pečivo sa dá robiť na mnoho spôsobov. Fantázii sa medze nekladú,  záleží len na nás akú náplň zvolíme a každý si môže vybrať čo mu najviac chutí...



14 júna 2013

Zápisky z dovolenky (časť 2.)

Naša dovolenka sa vyvíja priam „úžasne“. Som stále provianťák ale nikto ma tak už nevolá. Po mojom „zážitku“ s medveďom som dostala novú prezývku Medvedica – vzhľadom k môjmu vzhľadu celkom výstižnú. Môj muž samozrejme všetko vykecal a ja som musela môj sen rozprávať asi tri krát až ma to prestalo baviť. Radšej som išla variť. Lenže čo?? Na moje vlezlé otázky typu Čo chcete aby som navarila? už nikto nereaguje. Ráno ich všetkým vyženiem z chaty, beriem psov a vyrážam na hríby. Po mojom „snovom“ zážitku sa v hore môže premávať dvadsať medveďov, mňa to nedokáže rozhádzať. Aj tak sa žiaden medveď nekoná. Ale hríby áno. Večera je jasná. Dobrá hríbová polievka s mrveničkou. Ako teplý základ do brucha to bude stačiť. Tá predstava ako sa všetci „natlačia“ mojej fantastickej hríbovice mi vyvolá úsmev na tvári a tak hybaj naspäť do chaty. 

Zápisky z dovolenky (časť 1.)

Konečne dovolenka. Sme tu v našich milovaných Vysokých Tatrách. Prenajali sme si chatu. Je ukrytá v lese, ohradená aby naši psi mohli behať a neušli do lesa. To nám vyhovuje. Cítime sa ako v hlbokom lese. Našich najbližších susedov nevidíme, nepočujeme.
Prvý večer, ako správni Slováci usporiadame grilovaco – slivovicovú párty. Ešte za triezva sme si rozdelili úlohy. Mne bola pridelená úloha kuchára – zásobovača. Sedím a rozmýšľam, čo zajtra navarím a jedným uchom počúvam ako sa ostatní dohovárajú na akú túru pôjdu. Ja len ticho závidím a spomínam ako sme s tým mojim liezli na Jahňací štít, alebo ako sme sa ráno zobudili na Teryho chate a v objatí a v nemom úžase sme stáli a pozorovali ako sa zobúdza svet. Alebo sme bivakovali v skalách pod Prielomom a ráno keď som sa zobudila dívala som sa kamzíkovi rovno do očí. Nebol to moc priateľský pohľad. My sme boli votrelci a on nás tam nechcel. Tak sme sa tíško zbalili a šlapali ďalej. Tie spomienky si nosím v srdci ako taký malý ohrievačik, v čase núdze poteší a zahreje. Bohužiaľ fyzicky tam už asi nikdy nevkročím. Moje kĺby sa rozhodli odísť do predčasného dôchodku, zatiaľ čo zbytok tela nie je ešte ani v normálnom. Čo už.
 

Čerešňový koláč s kokosom


Kto vymyslel tento koláč zaslúžil by si minimálne metál. Pečiem ho už viac ako tridsať rokov a keď boli deti ešte deťmi bol to náš najobľúbenejší koláč. Od jari do jesene sezónne ovocie, v zime kompótové alebo mrazené, džem, kakao, kokos, s posýpkou aj bez posýpky.... pečiem ho dodnes a myslím si, že z malými odchýlkami aj väčšina žien na Slovensku a blízkom okolí. 


Bazalkové pesto

Bazalku si pestujem na balkóne. Rôzne druhy, zelenú, červenú, trpasličiu... niekedy sa jej darí viac a niekedy menej. Minulý rok bol pre bazalku priaznivý, tento rok nič moc. Dlho bola zima a daždivo, ale teraz sa zdá, že to doženie a bude ešte celkom dobrá úroda. Bazalku používam všade tak kde sú paradajky.... do šalátov, na cestoviny, na pizzu, do omáčok... na a samozrejme na pesto. Pesto sa dá pripraviť z rôznych byliniek, ale bazalkové je moje naj naj najobľúbenejšie...

13 júna 2013

Snehové pokušenie

Pamätáte sa na snehové pusinky (venčeky) kupované v obchode, balené v sáčku, posypané farebným cukrom? Občas sme si ich kupovali, nalámali na kúsočky a posypali sme si nimi doma robenú zmrzlinu, bolo to výborné.... tie pusinkové venčeky som v obchode nevidela už celé veky, tak som sa konečne odhodlala urobiť snehové pusinky a prvý krát v živote sa mi celkom podarili....

Müsli muffiny

 
Dlho som odolávala módnej vlne muffiniek, ale keď som upiekla prvý krát prepadla som ich čaru nadobro a to nehovorím o mánii kupovať muffinkové plechy :-) 
toto je jeden z mojich obľúbených receptov...

12 júna 2013

Malinový nepečený dezart

Toto je veľmi jednoduchý, veľmi dobrý, veľmi osviežujúci dezertík 
pre lenivé gazdinky ktorým sa nechce vypekať....

Syrový koláč s brokolicou

 
Keď som uvidela na nete obrázok koláča v ktorom bola zapečená brokolica, rozhodla som sa, že to vyskúšam... spojenie syrového cesta a brokolice dopadlo výborne, len ma mrzí, že brokolica pečením akosi vybledla...





Gazdovské zemiaky plnené bryndzou



Nedávno sme u nás objavili malú predajničku s výrobkami od firmy zo Zázrivej ... pre nás úplný raj: ovčí syr, údený syr, korbáčiky, parenice, májová bryndza, úžasné žltučké maslo... Keď sme sa už napchali do prasknutia všetkými tými dobrotami, rozhodla som sa urobiť niečo také rýdzo slovenské....


05 júna 2013

Nátierka z jogurtu a bagety so srvátkou


Veľmi rada používam v kuchyni jogurt a ešte radšej jogurtový základ, ktorý používam na rôzne dresingy, vynikajúci je s uhorkou ako šalát... určite to mnohí poznáte, ja to ľúbim ako nátierku, dochutím si ako chcem a nemusím kupovať nátierkové maslá... ale vynikajúci je aj na sladko, trochu cukru a ovocie mňam... no a srvátka má tiež rôzne využitie, môžete ju vypiť, pridať ju do akejkoľvek kyslej polievky, alebo ju použiť na zamiesenie chleba, pečiva...



02 júna 2013

Jogurtová pochúťka


Jednoduchá letná pochúťka z jogurtu a jahôd. Robievam si domáci jogurt, použiť sa dá samozrejme aj kupovaný, ale treba použiť jeden malý trik - jogurt treba scediť, dostaneme tak veľmi hustý jogurt, chuťovo podobný jemnému tvarohu

Domáci jogurt

Urobiť si doma dobrý domáci jogurt dnes nie je žiadne umenie... minimálne náklady aj námaha a výsledok je zaručený.... donedávna som si myslela, že jogurt sa môže robiť len z klasického mlieka, najlepšie domáceho od kravičky alebo z automatu, aj to je od kravičky. Nedávno som ale prvý krát  robila jogurt z plnotučného trvanlivého mlieka z tetrapacku a jogurt bol ako remeň... takže ak chcete, kľudne použite aj nízkotučné mlieko....

=================================================================